Bewoners in verzet tegen komst biologische akker
Afgelopen jaar presenteerden Douwe Korting en Boudewijn Tooren de eerste plannen voor de vestiging van een coöperatieve boerderij onder de naam ‘Kollenbergboeren’ in de gemeente Sittard-Geleen. Streven van de nieuwe coöperatie is om op een akker van circa 5 ha op biologische wijze groenten, fruit en kruiden gaan telen. Deze zijn bestemd voor de leden van de coöperatie. Daarvoor zijn circa 100-150 huishoudens nodig die ieder 1.000 euro inleggen en vervolgens een jaarlijkse contributie betalen. Een agrariër, die in dienst treedt bij de coöperatie, gaat de gewassen telen en de akker bewerken.
Pacht
De gemeente Sittard-Geleen juicht het idee toe en wil de coöperatie daartoe een perceel grond verpachten. Dit perceel is gelegen tussen de Rijksweg Sittard-Geleen en de spoorweg Sittard-Heerlen. Momenteel heeft de gemeente deze grond verpacht aan een plaatselijke boer die hierop gangbare gewassen teelt. De coöperatie gaat het perceel exploiteren onder de naam ‘Boerderij Harteveldt’.
Verzet
In principe zullen op het betreffende perceel andere/meer gewassen op biologisch wijze geteeld. Tegen dit voornemen is een groep bewoners uit de aanpalende Geleense villawijk Janskamperpark in verzet gekomen. Tegenover De Limburger zegt een woordvoerder van de bewoners dat ze zich niet verzetten tegen wat de coöperatie inhoudelijk wil gaan uitvoeren, maar tegen de locatie van de akker. Deze zou pal achter hun woonwijk worden gesitueerd. De bewoners betitelen het huidige (akkerbouw-) gebied als een prachtig natuurgebied waar recreanten volop gebruik van maken. Een woordvoerder van de bewoners zegt in De Limburger dat zij met de komst van de coöperatieve boerderij vrezen dat zij geen gebruik meer kunnen maken van dit natuurgebied. Bovendien wil de groep het schaarse groen dat er in Geleen is behouden. Verder wijzen ze op mogelijk toenemende parkeeroverlast van bezoekers aan de akker. En mochten er ook dieren als kippen en varkens komen, dan vrezen zij voor ongedierte en stank.
Reactie
In een reactie zeggen de initiatiefnemers dat de verontruste bewoners geen volledig beeld hebben van wat Harteveldt beoogt. „Wij denken dat de mensen in Janskamperpark straks juist de grootste geluksvogels van de hele gemeente zijn. Want de monotone akkers die al jarenlang hun achtertuin zijn, veranderen in een natuurrijk, (bio)divers, kleurrijk, verbindend en toegankelijk landschap dat barst van het leven. Het landschap in het schetsontwerp is juist dooraderd met wandel- en fietspaden en gaat er enorm op vooruit.”
Gesprek
De bewoners hebben de gemeente over hun onrust geïnformeerd wat inmiddels heeft geresulteerd in een goed gesprek. De gemeente geeft aan dat er nog geen besluiten zijn genomen. Eerst komt er een geactualiseerd inrichtingsplan, waarbij de input van alle betrokkenen - van buurtbewoners, ontwikkelaars tot de coöperatie - meegenomen zulle worden.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Kollenberg Boeren, De Limburger, Boerderij Harteveldt