Na lichte daling volgt flinke stijging van grondprijs in Zuid-Nederland
Dat blijkt uit het kwartaalbericht van het Kadaster, dat samen met de Wageningen Universiteit na ieder kwartaal een rapportage uitbrengt. Na het tweede kwartaal was er juist nog sprake van een daling van de grondprijs, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.
De grondprijs in het derde kwartaal in Zuid-Nederland komt ver uit boven het gemiddelde van 2020: 72.400 euro. De relatieve grondmobiliteit (de hoeveelheid grond dat is verhandeld) is over de laatste vier kwartalen uitgekomen op 2,1 procent.
Bouwland
Landelijk gezien is vooral bouwland een stuk duurder dan in de eerste twee kwartalen van 2021. Het Kadaster schrijft in het kwartaalbericht: 'De stijging van de gemiddelde grondprijs in het derde kwartaal van 2021 komt vooral door de hogere prijs van bouwland. De prijs van bouwland nam met 8 procent toe tot 75.600 euro per hectare. Dat is 5 procent boven de gemiddelde prijs over heel 2020 van 71.800 euro per ha. De prijs van grasland steeg licht (1 procent) tot 60.000 euro per ha, 3 procent hoger dan de gemiddelde prijs over 2020 van 58.400 per ha.'
Dat is terug te zien in de cijfers van het Zuiden van het land, want met Zeeland en West-Brabant worden er twee akkerbouwregio's meegenomen bij wat het Kadaster en de WUR verstaan onder de regio Zuid.
Zuiden blijft het duurst
Geen andere regio kan tippen aan de grondprijs in het Zuiden van Nederland. In het Oosten ligt de gemiddele prijs per hecater grond op 74.400 euro. In het Noorden is landbouwgrond het goedkoopst (52.100 euro per hectare). In het Westen wordt er gemiddeld 66.300 euro betaald.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Het Kadaster