ZLTO: ‘Vitale landbouw rondom de Peel moet blijven’
De ZLTO is gestart met het voeren van keukentafelgesprekken met agrarische ondernemers die hun bedrijfslocatie hebben in de zone grenzend aan de Groote Peel en de Deurnesche Peel. Via deze gesprekken wil de standsorganisatie komen tot concrete stappen gericht op het behoud van een vitale agrarische sector in dit gebied. Dit ondanks de grote opgaven die er in en rondom deze Natura-2000 gebieden liggen.
Turfwinning
Het zijn weidse en waterrijke gebieden, restanten van een uitgestrekt hoogveenmoeras. Door turfwinning en ontginning is het gebied veranderd. Als Natura 2000-gebied ligt er de opgave om het unieke proces van hoogveenvorming op gang te brengen of continueren en het nog aanwezige hoogveenlandschap te beschermen. Verder is er aandacht voor het behoud van droge heiden en diverse vogelsoorten.
Beperking stikstofdepositie
In het beheerplan voor deze Natura-2000 gebieden worden maatregelen ter beperking van stikstofdepositie beschreven. Deze hangen samen met de uitvoering van het convenant Stikstof en uitvoering van de stikstofverordeningen, uitplaatsing van de twee grootste piekbelasters en de Aanpak Stikstof. Verder wordt een recreatie-zoneringsplan ingesteld om rust te garanderen voor vogels, in het bijzonder de kraanvogels. Ook zijn er nog diverse beheersmaatregelen die voor de verschillende deelgebieden afzonderlijk van belang zijn. Uit het beheerplan blijkt dat het gebied en haar omgeving een wederzijdse invloed op elkaar uitoefenen. In het plan is veel aandacht voor activiteiten die invloed hebben op het grond- en oppervlaktewaterregime en activiteiten die leiden tot een verhoging van de depositie van stikstof.
Verschillende opgaven
Provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer, waterschap Aa en Maas, de gemeenten Asten en Deurne en de ZLTO werken onder de noemer van een gebiedsgerichte aanpak ‘Naar een Vitale Peel’ samen aan de verschillende opgaven in de directe omgeving van de Deurnesche Peel en de Groote Peel. De resultaten van de gesprekken vormen belangrijke input voor de vervolgstappen binnen deze aanpak. Daarbij staat voor de ZLTO het behoud van een vitale agrarische sector in dit gebied voorop.
Uitdagingen
Voor de agrarisch ondernemers die verder willen met hun bedrijf, liggen er verschillende uitdagingen. Die uitdagingen gaan niet alleen over het langer vasthouden van water ten behoeve van natuur en landbouw en het versterken van de natuur, maar juist ook om het bieden van een duurzaam toekomstperspectief aan de agrarische sector. De agrarische bedrijven zijn immers van oudsher bepalend voor het karakter van het landschap van de Peel en belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied. De ZLTO signaleert een snelle afname van het aantal agrarische bedrijven rond deze gebieden.
Limburg
De LLTB is ook voornemens de aanpak van de ZLTO te volgen voor de agrariërs aan de Limburgse kant van de Peel. "Wij zitten in Limburg wat later in het proces, vanwege het opstappen van Gedeputeerde Staten in april”, stelt LLTB-bestuurder Theo Coumans desgevraagd. "We verwachten meer duidelijkheid komende winter. Als LLTB zijn we voorstander van een aanpak met keukentafelgesprekken, maar de provincie is aan zet om daar een besluit over te nemen.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Waterschap Aa, Maas
Bronnen: ZLTO, Provincie Noord-Brabant, LLTB