Agrarisch dagelijks bestuurslid stapt op bij Waterschap Limburg
De aankoop van een landbouwperceel van zeven hectare door de echtgenote van DB-lid Har Frenken in april dit jaar, heeft uiteindelijk gezorgd voor een onwerkbare situatie in het dagelijks bestuur (DB) van Waterschap Limburg (WL). Het echtpaar Frenken kocht het bewuste perceel met het oog op een ruilverkaveling. Achteraf werd duidelijk dat het WL in alle stilte ook haar oog op dit perceel had laten vallen. In een verklaring aan het algemeen bestuur (AB) stelt Frenken dat hij voor de aankoop had onderzocht of hij het WL niet in de wielen zou rijden. Zo liet hij, volgens De Limburger, de makelaar nagaan of het schap ooit een bod had gedaan op het perceel. Er was geen interesse bij het waterschap, luidde het antwoord. Hoffmann Bedrijfsrecherche die deze deal onderzocht, na een integriteitsmelding door een ambtenaar, concludeert dat Frenken de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt. Volgens de integriteitscommissie van WL heeft Frenken ‘onvoldoende integer’ gehandeld door de grondaankoop intern te verzwijgen. Gouverneur Johan Remkes gaf aan dat Frenken om die reden uit het DB zou moeten opstappen.
Gele kaart
Het AB vond de grondtransactie echter geen reden te pleiten voor het opstappen van Frenken. In de ogen van het AB had Frenken ‘een beetje dom’ gehandeld. Wat volgens het AB ook meespeelt is dat hij geen financieel voordeel heeft genoten en hij ook niet wist dat het WL interesse had in de grond die zijn vrouw kocht. In de ogen van het AB kon deze kwestie worden afgedaan met een ‘gele kaart’.
Belangenverstrengeling
Frenken maakte zijn positie in het DB echter onmogelijk door een melding die hij deed over voorzitter en dijkgraaf Patrick van der Broeck. Volgens De Limburger zou Van der Broeck, bij een eerder onderzoek over de grondtransacties met de familie Loonen in het Loobeekdal in Venray, zelf het voortouw hebben genomen. Dit terwijl Van der Broeck zowel als wethouder als gedeputeerde bij dit project betrokken was. In de ogen van Frenken zou dit leiden tot mogelijke belangenverstrengeling.
Snel vervanging
Gevraagd naar een toelichting over zijn besluit om op te stappen wilde Har Frenken geen reactie geven. Hij verwijst daarvoor naar LLTB bestuurder Peter van Dijck. Door het opstappen van Frenken is de agrarische sector niet meer vertegenwoordigd in de het DB van WL. In een reactie zegt LLTB-bestuurder en portefeuillehouder Water Peter van Dijck desgevraagd bezorgd te zijn over de ontstane situatie. Hij hoopt dat de ontstane vacature snel wordt ingevuld. „Met het vertrek van Har Frenken verliezen we als Limburgse land- en tuinbouwsector een kundig bestuurder. Water is een cruciaal onderwerp, dat veel verstand van zaken vergt, zeker in combinatie met de agrarische praktijk”, aldus Van Dijck. „Voor een stabiel waterschapsbestuur is het belangrijk dat er snel iemand wordt gevonden met de broodnodige kennis en ervaring.”