Door komst 28 ha zonneakker geen ruimte voor panelen op stallen
De gemeente Peel en Maas staat het omvormen van goede landbouwgronden tot een grootschalige zonneweide van 28 ha, aan de Schorfweg en Koelenweg ten zuidwesten van Beringe, toe. Daartoe heeft ze onlangs een omgevingsvergunning verleend. Het gevolg van de mogelijke komst van deze grootschalige zonneakker is dat boeren in de gemeente hun schuur- en/of staldaken niet meer kunnen volleggen met zonnepanelen. Netbeheerder Enexis heeft, volgens vleesveehouder Frank Tillemans, aangegeven dat met deze zonneakker het elektriciteitsnet aan haar maximale transportcapaciteit zit en dat er zodoende niet meer stroom teruggeleverd kan worden.
Onverteerbaar
De groep agrariërs Criticasters zegt het onverteerbaar te vinden dat de gemeente de voorkeur geeft aan grote, op winstbejag jagende projectontwikkelaars boven het belang van de inwoners en ondernemers uit haar gemeente. Deze week hebben de boeren aan een delegatie van de gemeenteraad duidelijk gemaakt dat de zonnepanelen op hun stal- en/of schuurdaken kunnen zorgen voor broodnodige extra inkomsten. Ze vragen zich hardop af waarom de gemeente daar niet de voorkeur aangeeft?
Vruchtbare landbouwgrond
Wat Tillemans, woordvoerder van de betrokken boeren, bovendien stoort is dat vruchtbare landbouwgrond wordt opgeofferd aan deze zonnepanelen. „Deze grond is cruciaal voor de voedselvoorziening,” aldus Frank Tillemans. Hij onderstreept dat investeringen in duurzaamheid belangrijk zijn. „Maar begin dan eerst met het vol leggen van de daken bij burgers en ondernemers”, aldus Tillemans. Hij zegt te hopen dat de gemeenteraad alsnog lering trekt uit de kritiek van de boeren. Of de gemeente met de kritiek uit de agrarische hoek (juridisch) nog wat kan doen is nog maar de vraag. Immers de vergunning is inmiddels verleend.
De Schorf
Zonnepark De Schorf, zoals het project is gedoopt, is een gezamenlijk initiatief van energiebedrijf Pure Energie en de dorpscoöperatie Steingood. De verwachte stroomproductie van dit zonnepark bedraagt circa 37 miljoen kilowattuur (kWh). Dit is circa 14 procent van het totale elektriciteitsverbruik in de gemeente Peel en Maas. Op basis van de door de gemeente verstrekte omgevingsvergunning hebben de initiatiefnemers bij de Rijksoverheid onlangs een aanvraag ingediend voor een SDE++ subsidie. Medio 2022 verwachten ze hierover uitsluitsel te krijgen. Bij een positief besluit gaan ze verder met het rondkrijgen van de financiering en vervolgens met de voorbereidingen en de uitvoering van de bouw van de zonne-akker.
Geen negatieve geluiden
Een woordvoerder van de dorpscoöperatie Steingood vindt de opstelling van de boeren uit zijn dorp erg vreemd. „Deze plannen lopen al enkele jaren. Al die jaren hebben we vanuit deze agrarische groep geen negatieve geluiden opgevangen. Ze hebben ook geen zienswijze ingediend naar aanleiding van de door de gemeente Peel en Maas verstrekte omgevingsvergunning”, aldus de woordvoerder van Steingood. Volgens hem hebben de initiatiefnemers nog geen aanvraag voor netcapaciteit bij Enexis ingediend. „Dat doen we pas nadat we een positief besluit ontvangen op onze SDE++ subsidieaanvraag. Als dan blijkt dat het net vol is zullen ook wij met ons zonnepark-initiatief in de wachtkamer bij Enexis plaats moeten nemen”, aldus de woordvoerder.