Noord-Brabant stelt voor de tweede keer geld beschikbaar
150.000 euro voor zes nieuwe natuurinclusieve boeren

In april ging in Noord-Brabant al eerder een soortgelijk project ter stimulering van natuurinclusieve landbouw van start. Daarvoor wees de provincie zes melkveebedrijven aan die als voorbeeld moeten dienen voor boeren die willen omschakelen naar een natuurinclusieve manier van werken. Zij staan, net als de zes nieuwe boeren, in ruil voor geld drie jaar lang beschikbaar om praktijkkennis te delen. De bedrijven ontvangen ieder 25.000 euro voor het organiseren van onder andere demodagen, blogs, trainingen en farmwalks. Ook zijn de boeren beschikbaar voor vragen.
Andere sectoren
'Aangezien ook in andere grondgebonden sectoren vraag is naar natuurinclusieve voorbeelden, wordt de regeling inspiratiebedrijven opnieuw opengesteld', aldus de provincie Noord-Brabant in een toelichting. Nu ook voor maximaal twee vleesveehouders en maximaal twee akkerbouwers. Veehouders moeten ofwel een omschakelplan hebben ofwel biologisch gecertificeerd zijn. Voor akkerbouwers geldt dat zij ofwel biologisch gecertificeerd moeten zijn ofwel in de omschakelperiode van de Stichting Skal moeten zitten om biologisch gecertificeerd te worden. Ook kunnen weer maximaal twee melkveehouders meedoen.
Inspiratiebedrijven
Op deze toekomstige inspiratiebedrijven wordt praktijkkennis over natuurinclusieve maatregelen, de financieel-economische kant en het rendement voor bodem, water, biodiversiteit en landschap gedeeld. Zes bedrijven kunnen een subsidie ontvangen via de regeling Inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw, waarbij rekening wordt gehouden met de geografische ligging van het bedrijf. Onderdeel van de subsidieaanvraag is een werkplan waarin staat opgenomen welke activiteiten de ondernemer gaat organiseren om andere ondernemers te inspireren.
"Positief verrast"
Noortje Krol en Nico Miedema van de Waaistap uit Heeswijk-Dinther waren aangehaakt bij de eerste serie van melkveebedrijven die bezig zijn met een natuurinclusieve manier van werken of daar naartoe willen omschakelen. Dat project startte in april. „Wij moeten nog omschakelen. We waren heel erg positief verrast door de reacties van collega’s”, vertelt Krol. „We hadden het zelf wel een beetje gedeeld met kennissen via WhatsApp, maar daarna werd het door anderen goed gedeeld via LinkedIn en kregen we veel reacties. Dat soort dingen moeten wij nog helemaal opzetten. We starten pas echt op 1 januari en zijn nu bezig met het maken van een eigen Facebook-pagina. We kregen ook veel aandacht naar aanleiding van twee filmpjes, onder andere op de site van provincie Noord-Brabant. Daar kregen we hele positieve reacties op van collega’s met hele concrete vragen. Zij wilden bijvoorbeeld weten hoe je kunt overschakelen op kruidenrijk grasland, want daar zijn we sinds vorig jaar al mee bezig. Of: Wat goed dat jullie overschakelen naar natuurinclusieve landbouw, maar wat dat betekent dat precies?”
Eigen demodag
Krol vertelt ook dat zij en haar partner in april een demodag voor collega’s willen organiseren. „We hebben nu drie kruidenmengels, twee van leveranciers, maar ook een zelf samengesteld mengsel met klaver en luzerne. Daar hebben we vorig jaar vijf hectare mee ingezaaid en geoogst en daar komt nu acht hectare bij. Dus we kunnen in april best wel wat laten zien.”
Interesse en meer informatie: Subsidieregeling transitie veehouderijen Noord-Brabant

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Marc Bolsius
Bronnen: Agrio, Provincie Brabant