Bijeenkomst over ondergrondse opslag zoet water in Zeeland
Thema’s die aan bod komen zijn combinatiedrainage, die toegepast kan worden op de lager gelegen gronden en antiverziltingsdrainage, waarbij ondergronds het diepere zoute grondwater afgevoerd kan worden en het zoete water daarboven behouden blijft. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze drainagetechnieken voor Schouwen-Duiveland interessant kunnen zijn. Ook komt aan bod hoe de zoetwaterbel duurzaam beheerd kan worden en vergroot en wat de verschillende mogelijkheden daarvoor zijn. Tijdens de bijeenkomst lichten onderzoekers van Deltares, KWR Water en Acacia Water de eerste onderzoeksresultaten toe van het POP3-project ‘Samenwerken voor zoet water opslag’. Ook is er gelegenheid om met experts te spreken.
Combinatiedrainage
Op de lager gelegen poelgronden met klei en een hoge druk van het grondwater kan de zoetwateropslag niet vergroot worden. Bij combinatiedrainage worden ondiepe en diepe drains aangelegd boven elkaar. De diepe drains komen dan net boven de kleilaag te liggen en kunnen het zoute water afvoeren. De ondiepe drains voeren het overschot aan zoet water af om natschade te voorkomen. Door de drains boven elkaar aan te brengen wordt de aantrekkende werking van de ondiepe drains op het dieper liggende zoute water gestopt. Zo ontstaat op het perceel een scheiding tussen het zoute en zoete water. Het zoete water kan opgevangen worden in een bassin en gebruikt worden tijdens droge perioden.
Antiverziltingsdrainage
Bij dit type drainage wordt het zoute grondwater afgevoerd door diepe drainage. Zo ontstaat er meer ruimte voor een dikkere zoetwaterlens. Ondiepe drainagebuizen kunnen dan het grondwaterpeil reguleren. Dat is gunstig want hoe dunner de laag regenwater is, hoe meer het grensvlak zoet-zout het maaiveld nadert en hoe meer verziltingsproblemen optreden. De onderzoekers concluderen dat op hoger gelegen poelgronden antiverziltingsdrainage kansrijk lijkt om de zoetwaterlenzen te vergroten.
Zoetwater Academie
De Zoetwater Academie Schouwen-Duiveland is een deelproject van de Broedplaats Zoet Water Schouwen-Duiveland dat als leer- en kennisnetwerk belangrijke kennis over zoet water wil vastleggen en delen.
Toegang voor de bijeenkomst (vrij inlopen) is gratis. Bij binnenkomst is het tonen van een Corona QR-code verplicht. Op dinsdag 11 januari is over dit onderwerp een webinar.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen Meinen