Al bijna honderd pelsdierhouders gecompenseerd voor bedrijfsbeëindiging
Door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn op 1 november 2021 91 aanvragen definitief vastgesteld, vier aanvragen bevinden zich nog in de beoordelingsfase, twee aanvragen zijn afgewezen en 50 ondernemingen hebben een voorschot ontvangen maar nog geen vaststelling.
Met de Beleidsregel compensatie vervroegde beëindiging pelsdierhouderij wordt compensatie geboden voor het 3 jaar niet kunnen benutten van de beschikbare productiecapaciteit. Voor nadeelcompensatie is een budget van 150 miljoen euro gereserveerd, waarvan 130 miljoen euro programmageld en 20 miljoen euro uitvoeringskosten. De RVO denkt dat het programmabudget met 12,6 miljoen euro overschreden gaat worden. De verwachte overschrijding wordt grotendeels veroorzaakt door een hoger aantal meewerkende ondernemers dan vooraf ingeschat.
Sloop- en ombouwsubsidie
Naast het budget voor nadeelcompensatie is er in totaal 36 miljoen euro beschikbaar gesteld voor flankerende maatregelen in het kader van de Wet verbod pelsdierhouderij, waaronder de sloop- en ombouwsubsidie. De wet voorziet tevens in de bevoegdheid om in uitzonderlijke situaties te voorzien in een pensioenvoorziening voor pelsdierhouders. De uiterste datum voor het aanvragen van een sloopsubsidie is inmiddels voorbij. Het is nog wel mogelijk om een ombouwsubsidie aan te vragen tot eind 2023.
Op 1 november hebben 157 ondernemingen een aanvraag ingediend voor een sloop- en ombouwsubsidie voor in totaal 176 locaties. Het betreft 58 aanvragen voor sloop- en ombouwsubsidie, 98 aanvragen voor sloopsubsidie en 1 aanvraag voor ombouwsubsidie. De aanvragen worden de komende periode door RVO beoordeeld.
Interesse in Sociaaleconomisch plan
‘De beëindiging van de pelsdierhouderij heeft grote gevolgen voor pelsdierhouders en hun omgeving’, schrijft Schouten in haar brief aan de Tweede Kamer. Daarom is er een Sociaaleconomisch plan (SEP) opgesteld samen met Nederlandse Federatie voor Edelpelsdierenhouders (NFE) en LTO Nederland. Met het SEP kunnen pelsdierhouders, hun partners, meewerkende gezinsleden en personeelskosten voor bijvoorbeeld beroepsopleidingen, trainingen en workshops vergoed krijgen.
Vanaf mei 2020 tot en met september 2021 zijn ruim 500 aanvragen voor het SEP door de NFE goedgekeurd. De aanvragen zien op de verwerving van praktische vaardigheden die pelsdierhouders helpen bij het vinden van een baan op de korte termijn of bij de doorstart naar een nieuwe onderneming op de lange termijn.
Schouten wil het Sociaal Economische Plan ook benutten om pelsdierhouders de mogelijkheid te geven om zich voor te bereiden op procedures en bestemmingsplanwijzigingen bij gemeenten en provincies voor de ombouw van hun locaties. Er worden groepsbijeenkomsten en workshops georganiseerd voor dit doel. Hiervoor is 246.350 euro vrijgemaakt. Dat bedrag komt boevenop de 4,6 miljoen euro die al bestemd was voor de uitvoering van het Sociaal Economisch Plan.