Vangkooien tegen spreeuwen mogelijk toch toegestaan in Limburg
Spreeuwen bezorgen blauwebessentelers in Limburg hoofdbrekens. In het voorjaar maakte de provincie Limburg nog tot 2026 de weg vrij voor het vangen van spreeuwen. Vervolgens kondigde de provincie Limburg op 25 mei 2021 plotseling een verbod af op het vangen van spreeuwen en op het afschot. Dit na ingediende bezwaarschriften tegen afschieten en vangen van spreeuwen door de Vogelbescherming Nederland, Fauna4Life en Animal Rights. Deze organisaties zien het overspannen van de blauwebessenpercelen met netten en actieve verjaging als oplossingen. Tegen het besluit over het veranderende beleid hebben enkele ondernemers bij de provincie bezwaar gemaakt. Daarnaast proberen ze de faunaschade te verhalen.
Geen praktische oplossingen
Volgens LLTB bestuurder Peter Van Dijck zijn de voorgestelde beschermingsmaatregelen geen praktische oplossingen. „Het plaatsen van netten is op veel plekken geen mogelijkheid, omdat veel gemeenten hier geen vergunning voor verlenen. Bovendien maken de netten het machinaal oogsten van de blauwe bessen onmogelijk.” Verder raken spreeuwen verstrikt in de netten. Een actieve verjaging is ook praktisch onmogelijk. Volgens een teler zijn grote zwermen niet weg te jagen. De vangkooien zijn volgens de telers zeer effectief, stelt LLTB bestuurder Van Dijck. „De vangkooien zijn een diervriendelijke, preventieve maatregel. De gevangen spreeuwen worden geringd en gewogen en krijgen elke dag vers water en voldoende voedsel. Een week later worden ze 30 kilometer zuidelijker in prima conditie weer losgelaten. Voor ruim 90 procent van de dieren heeft deze aanpak geen negatieve gevolgen”, aldus Van Dijck.
Hoopgevend nieuws
Nu is er hoopgevend nieuws voor de Limburgse blauwe bessen telers. De inzet van vangkooien tegen overlast van spreeuwen wordt misschien toch weer toegestaan. De provincie wil mogelijk nieuwe ontheffingen verlenen. Het College van GS wil het vangverbod niet direct terugdraaien maar geeft aan te willen kijken naar een nieuwe ontheffing. Dit voornemen biedt de sector mogelijk een opening. GS vraagt Faunabeheereenheid Limburg om een nieuwe ontheffing aan te vragen. Hierin dient de veroorzaakte schade van dit jaar goed onderbouwd te worden weergegeven. Ook dient ze een uitleg te geven over waarom eventuele preventieve maatregelen, zoals vangnetten, niet werken. Het moet ervoor zorgen dat een mogelijk nieuwe ontheffing gestaafd kan worden en de juridische toets wel kan doorstaan. Ondanks de geboden openingen is de LLTB teleurgesteld over dit besluit van de provincie. Ze had liever gezien dat het vangverbod direct ongedaan was gemaakt. De LLTB hoopt dat de onderbouwing voor een nieuwe ontheffing voor de start van het nieuwe bessenseizoen – zomer 2022 – klaar is, zodat een volgend rampjaar kan worden voorkomen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: LLTB, De Limburger, Provincie Limburg