Stikstofclaim overweegt rechtszaak tegen 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn
Hij gaat met een team van advocaten kijken op welke punten de ingrijpende regelgeving voor boeren (onder meer voor akkerbouwers en melkveehouders heeft het actieprogramma gevolgen) er een rechtszaak kan worden gestart.
Spithoven: „Vergelijk het met autorijden. Daarover hebben we regels afgesproken, als iemand te hard rijdt krijgt hij of zij een boete. Als iemand zich gewoon aan de snelheid houdt, worden er geen maatregelen opgelegd. Dat is wel iets wat boeren nu gaat overkomen."
Voorzorgsbeginsel
'Stikstofclaim ziet na bestudering van het 7de AP en haar bijlagen kansen voor het starten van een zaak tegen de staat in het kader van het voorzorgsbeginsel. Kan de staat ondernemers verplichten maatregelen te treffen terwijl doelen gebied specifiek al gerealiseerd zijn of waarbij de veroorzaker van de normoverschrijding niet duidelijk is', schrijft Spithoven in een persbericht.
Hij licht een tipje van de sluier op het gebied waar er kansen liggen voor een rechtsgang. 'Maatregelen die in het 7de AP voorkomen zijn onder andere verplichte rustgewassen, verplichte vanggewassen en bredere bemestingsvrije zones. Anders dan dat men zou verwachten, houden de maatregelen geen rekening met de gestelde doelen. Door het generieke karakter van het 7de AP wordt er ook gebied specifiek niet beoordeeld of doelen al gerealiseerd zijn. Daarnaast is er ook geen oog voor oorzaak en gevolg in het maatregelenpakket.'
Aanpassingen
Na een consultatie en een debat in de Tweede Kamer deed demissionair Landbouwminister Carola Schouten al aanpassingen aan het plan die onder meer is bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren. Er werden moties aangenomen en ook de consultatie leverde veel reacties op. Zo ging de verplichte rotatie met rustgewassen voor de klei- en veengebieden van tafel. Ook voor de melkveehouderij worden er aanpassingen doorgevoerd. Stikstofclaim ziet nu kansen om er nog meer scherpe kanten vanaf te halen, mocht Spithoven en zijn team een rechtszaak doorzetten.
„Er zijn wat scherpe kantjes af", vertelt Spithoven. „Maar het plan staat nog grotendeels overeind. De waterschappen mogen straks wel gebieden aanwijzen waar de waterkwaliteit voldoende is, maar dat is pas achteraf. Er is totaal niet geluisterd naar de sectorpartijen, het plan gaat zo naar Brussel."
Kort geding
Spithoven zit morgen nog met de advocaten bij elkaar om te bespreken wat het plan wordt. „Omdat het plan al zeer binnenkort naar Europa gaat, denken we aan een kort geding."