‘Sedumkwekerij in Brabant is wel degelijk grondgebonden agrarisch bedrijf’

Beantwoording van die vraag is doorslaggevend voor de toekomst van het groene dakbedekkingsbedrijf SedumExtra BV in Alphen. Want als er tijdens het kweken van de sedummatten, bedoeld voor groene daken op gebouwen, voldoende worteltjes door de foliematten in de akkerbodem komen, is Sedum Extra BV een grondgebonden agrarisch bedrijf, dat daar volgens het bestemmingsplan mag zitten.
Zitten de meeste vetplantworteltjes in de substraatlaag boven de folie, dan is het een niet-grondgebonden bedrijf en moet het in groene dakdekking gespecialiseerde bedrijf uiteindelijk zijn biezen pakken. Staatsraad Rosa Uylenburg had er tijdens een rechtszaak in Den Haag een flinke kluif aan. Want de emoties liepen soms hoog op. Vooral sedumkweker Kevin van Praat, die als voormalig boomkweker de handen ineensloeg met pluimveehouder Hans de Brouwer, had moeite zijn emoties binnen te houden. Hij vindt het onbegrijpelijk dat milieuvereniging De Groene Koepel en de eigenaren van een nabijgelegen biologische boerderij, de sedumkwekerij wegzetten als een milieuonvriendelijk industrieel bedrijf.
CO2
„Wij doen het juist voor jullie, we hebben een groen natuurvriendelijk bedrijf en helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot en de toename van de biodiversiteit. Ons kweekbedrijf haalt jaarlijks ruim 450.000 kilo CO2 uit de lucht, waardoor wij een grote bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering leveren. Onze sedumdaken helpen juist bij het vergroenen van de steden. Jullie doen net of wij de boel verzieken, maar dat is niet waar. Wij zorgen verder voor veel werkgelegenheid in Kwaalburg. Bij ons werken vijf scholieren op een buurtbevolking van tien gezinnen", aldus Van Praat aan het eind van de rechtszitting.
Daarvoor had staatsraad Uylenburg alle partijen flink doorgezaagd over de vraag of SedumExtra al dan niet een grondgebonden agrarisch bedrijf is. Overigens richtten De Groene Koepel en tegenstander Marie-Louise Filipini hun pijlen vooral op de bouw van de bedrijfsloods op Kwaalburg 13. Volgens de tegenstanders wordt die loods veel te groot. Volgens Fillipini is zo’n grote loods voor een sedumkwekerij op 40 hectare land niet nodig. Zij vreest dat de loods vooral een soort handelsveem met kantoren wordt. „Wij vrezen dat de vrachtwagens straks af en aanrijden op de smalle straatjes in Kwaalburg. Die zijn daar niet op berekend en worden kapot gereden. Het wordt straks gewoon een groot handelsbedrijf in sedumdaken, waarom komt er anders zoveel kantoorruimte in de loods."
Boekhouders op zolder
Initiatiefnemers Hans de Brouwer en kompaan Van Praat ontkenden met klem dat zij een handelsbedrijf in sedummatten aan de Kwaalburg beginnen. „We hebben 40 hectare grond waar we sedummatten kweken. In de loods stallen we onze kostbare machines en we slaan er sedumtrays op. Daarvoor hebben we ruimte nodig omdat we niet te veel matten op elkaar kunnen stapelen. Ons kantoor is voor zes personen en boven hebben we nog een kantoor voor de boekhouding en spreekkamers en kantine voor ons personeel."
„Ah, de boekhouders zitten op zolder" merkte staatsraad Uylenburg op. „Ik ga alleen maar kijken of het bedrijf al dan niet grondgebonden is. Verder kijk ik of de bouw van de loods moet worden stilgelegd. Daarbij is wel van belang dat de loods ook voor een ander grondgebonden bedrijf kan worden gebruikt, bijvoorbeeld een aardappelteler of boomkwekerij."
Uitspraak volgt binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Pixabay