Rechtbank Oost-Brabant vernietigt natuurvergunning Amercentrale Geertruidenberg
In 2019 verleende de provincie Noord-Brabant een natuurvergunning aan het Duitse energiebedrijf RWE, dat eigenaar is van de centrale. Het ging om een herziening van een oude natuurvergunning uit 2011. Milieuvereniging MOB stapte daarop naar de rechter. Zij eiste dat de vergunning zou worden vernietigd.
Deel uitgeschakeld
De rechtbank oordeelt dat de verlening van de natuurvergunning in 2019 in strijd is met het provinciale natuurbeleid in datzelfde jaar. Bij de kolencentrale is sprake van een bijzondere situatie. Eenheid 8 stond namelijk al een aantal jaar stil en is in 2017 niet meegenomen in een revisievergunning voor de Amercentrale. Volgens de rechtbank had dit aanleiding kunnen zijn voor de provincie om de natuurvergunning uit 2011 voor wat betreft eenheid 8 in te trekken. Dat heeft de provincie volgens de rechter ten onrechte niet gedaan en zij moet hier opnieuw naar kijken.
Brabant heeft bij het verlenen van de natuurvergunning in 2019 wel rekening gehouden met eenheid 8. De rechtbank is van oordeel dat de provincie dit niet had mogen doen en dus een verkeerd uitgangspunt heeft gekozen bij het verlenen van de vergunning. De rechtbank brengt een nuancering aan op rechtspraak van de Raad van State. Er mag alleen intern worden gesaldeerd met niet passend beoordeelde activiteiten met niet benutte emissieruimte die niet zomaar zonder vergunning kunnen worden hervat, als de provincie duidelijk maakt met welke andere passende maatregelen een daling van de stikstofdepositie voor het Natura 2000-gebied kan worden gerealiseerd
Latente ruimte
'Zolang ongelimiteerd gebruik kan worden gemaakt van bestaande rechten uit verleden is dit dweilen met de kraan open', schrijft de rechter in de uitspraak. De provincie Noord-Brabant mag bij het vergunnen de latente ruimte (wel vergunde, maar niet gebruikte stikstofruimte) niet gebruiken.
'Dit is precies het standpunt dat MOB sinds de nieuwe wet onophoudelijk heeft gecommuniceerd naar LNV', schrijft MOB in een persbericht. Volgens de milieuclub heeft het gevolgen voor salderen met oude, niet gebruikte rechten. 'Deze uitspraak heeft gevolgen. De provincie dient alsnog de latente ruimte in de oude natuurvergunning te schrappen; RWE moet met onmiddellijke ingang de bijstook van hout terugbrengen tot 500.000 ton/jaar; De uitspraak zet een verdere rem op salderen van oude niet gebruikte rechten om nieuwe vergunningen te verlenen', schrijft MOB.
'Werk aan de winkel'
De provincie Brabant en het nieuwe kabinet moeten volgens MOB met de uitspraak aan de slag. 'Er mag niet tot in het oneindige worden gesaldeerd met emissieruimte die in het verleden nooit passend is beoordeeld. Kortom: werk aan de winkel voor het nieuwe kabinet om een compleet falen van de recente Wet Stikstofvermindering en Natuurherstel te voorkomen, én tevens te voorkomen dat Nederland nog jaren op het stikstofslot zit.'