Brandklep in luchtwasser wint publieksprijs Het Beste idee van Varkensland
Ralf Theelen kreeg de publieksprijs voor zijn brandklep in de luchtwasser. Deze kan een grote stalbrand voorkomen. De automatische brandklep wordt bovenop de meet-smoorunit in het centraal luchtkanaal gemonteerd boven elke afdeling. Het systeem, dat in zowel nieuwbouw als bestaande stallen kan worden toegepast, bevat een soort van zekering die als smeltsensor dient. Als een luchtstroom van 60 graden door de klep gaat, dan smelt de zekering en valt de klep automatisch dicht en wordt voorkomen dat de brand via de luchtwasser in een andere afdeling overslaat. De jury vond dat dit idee bijdraagt verbeteren van het imago van de sector en veel leed van dieren en varkenshouders kan voorkomen.
Innovatieve voertechniek gekozen winnaar
Tijdens de online finale op donderdagavond 9 december maakte de voorzitter van de vakjury Karien Koenders de winnaar bekend. Met hun originele voertechniek hebben varkenshouders Coen en Marlijn van Gorp uit het Drentse Dalen een oplossing voor twee grote uitdagingen: behoud van krulstaarten en minder uitstoot van stikstof en fosfaat. Met hun ‘koken voor blije varkens’ bieden ze het varken speciaal bereide voeding dat rust geeft in de darmen. Dat zorgt voor minder bijtgedrag en goede opname van fosfaten en mineralen waardoor niet of nauwelijks ammoniak en geur wordt uitgestoten.
Karien Koenders: „Alle inzendingen vonden we als jury zeer gevarieerd en buitengewoon interessant. Maar we hebben dit voerconcept als meest innovatieve idee gekwalificeerd, omdat hierin veel aspecten aan de orde komen op gebieden waar de varkenshouderij een uitdaging heeft. Het draagt bij aan het verlagen van de milieu-impact, een beter stalklimaat, beter dierenwelzijn en efficiënt benutten van voeding. Het idee bevat mooie aspecten waar de hele sector van kan leren. De varkenshouders Coen en Marlijn van Gorp hebben ook laten zien dat het werkt op hun vermeerderingsbedrijf met 2300 zeugen.”
Lange staarten minder milieu-impact
Varkenshouders Coen en Marlijn van Gorp hebben namelijk een oplossing voor twee van de grootste uitdagingen van de varkenshouderij: behouden van lange staarten en milieu-impact verminderen door te 'koken voor blije varkens'. Coen en Marlijn vinden dat de huidige manier van voer produceren veel beter kan. Op het vermeerderingsbedrijf met 2.300 zeugen doet hij dit al via een originele voertechniek. Zo heeft Van Gorp een eigen maalmolen ontworpen die de granen breekt zonder dat er wrijving ontstaat. Vervolgens worden de granen twaalf uur lang op circa 60 graden afgebroken. Via dit natuurlijke proces wordt fytinezuur omgezet in fytase voor betere verteerbaarheid.
Marlijn: „Met ons 'koken voor blije varkens' komen de granen en soja beter tot z'n recht in het lichaam van het varken zelf omdat wij de fytase al opwekken in het proces buiten het varken om. Door metingen zijn we erachter gekomen dat we nauwelijks uitstoot van ammoniak en geur hebben. Daarnaast kunnen we bij al onze zeugen en biggen de krulstaart eraan laten want we hebben het bijtgedrag onder controle door betere darmgezondheid en op de big afgestemd afleidingsmateriaal.”
Andere genomineerden en hun ideeën
- Kirsten van Hees en Joost Thijssen met hun preventieve test om inzicht in darmgezondheid te krijgen.
- Marrit van Engen met haar idee om met behulp van sliertjes de luchtstroom in de stal te visualiseren.
- Eelco van de Hoef, Wilko Hendriks, Rikjan Schuttevaar met hun hokverrijking Happy Feeder i.c.m. Agrumix Wroetstimulans.
- Studententeam van Aeres Barneveld, Yuverta Boxtel en Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht met hun onderhuidse chip met gps-tracking als vervanging van oormerk.
De prijs die de winnaar van de titel Het Beste Idee Van Varkensland krijgt, bestaat uit kennis, ervaring en ondersteuning om het idee tot verdere realisatie te brengen. Voor de overige finalisten stelt de organisatie tevens innovatie vouchers beschikbaar.