Project Intensivering Toezicht Veehouderijen:
Brabantse veehouder leeft regels gemiddeld goed na
Bij aanvang van het project in 2018 waren er 7089 bedrijven in beeld voor een controle. Bedrijven die deelnamen aan een beëindigingsregeling werden uit de lijst gehaald. Ook haakte een aantal gemeenten af. Uiteindelijk bleven er 5994 bedrijven met pluimvee, melkvee, vleesvee en varkens over.
Bij 52 procent van de bedrijven werd een overtreding vastgesteld. Volgens de provincie Brabant geeft dit echter een vertekend beeld, omdat het in de meeste gevallen ging om een lichte overtreding, die eenvoudig te herstellen is. Bijvoorbeeld een administratieve fout, een ontbrekend logboek of een niet-gekalibreerde pH-meter.
5 procent zware overtredingen
In 5 procent van de gevallen was er sprake van een zware overtreding. Daarop is direct bestuurlijk of strafrechtelijk actie ondernomen. Op basis van de ervaringen die omgevingsdiensten hebben met toezicht en handhaving bij andere MKB-bedrijven, is dat vergelijkbaar met andere sectoren.
Landbouwgedeputeerde Elies Lemkes-Straver stelt dat de provincie speciaal aandacht heeft gehad voor overschrijding van de stikstofuitstoot, vanwege de natuurdoelen en de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof. „Als een kleine groep bedrijven de regels slecht naleeft, kan aan de hele sector een slecht imago kleven. Gelukkig nemen de meeste bedrijven de regels wel in acht. Door het intensiveren van het toezicht is er een reëel beeld ontstaan, en een gelijker speelveld”, aldus de gedeputeerde.
Doel van het project
Met het intensieve toezicht wilden provincie en gemeenten het naleefgedrag in de veehouderijsector in beeld brengen. Om dit te bereiken zijn allerlei aspecten onderzocht die samenhangen met de intensieve veehouderij en de transitie waarin deze sector zich bevindt. Denk aan naleving van regels (niet naleven leidt tot oneerlijke concurrentie), de problematiek van stilzitters en stoppers; leegstand (sloop, herbestemming, criminaliteit, en ondermijning) en asbest.
De provincie kijkt terug op een geslaagd project. ‘De sector is in beeld gebracht en dat is gelukt omdat provincie, gemeenten en omgevingsdiensten erin geslaagd zijn om goed samen te werken. Toezicht werd op een uniforme manier uitgevoerd en de verzamelde informatie werd snel en makkelijk toegankelijk gemaakt.’
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Wim van Gruisen
Bron: Provincie Brabant