Wolvencommissie Brabant adviseert beschermen van schapen tegen de wolf
De commissie is breed samengesteld vanuit verschillende belangengroepen zoals LTO Nederland, ZLTO, de Vereniging Gescheperde Schaapskudden Nederland (VGSN), de Zoogdiervereniging, BPG Vereniging landelijk Brabant, de Stichting platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG), de stichting Faunabeheereenheid Noord-Brabant (FBE), de gemeente Heeze-Leende, en de terreinbeherende organisaties als Natuurmonumenten, SBB en Brabants Landschap. Voorzitter is de onafhankelijke oud-gedeputeerde Pieter van Geel
Draagvlak
Het rapport (60 pagina's) bevat aanbevelingen op welke manier veehouders en overheden om kunnen gaan met de aanwezigheid van de wolf in Brabant. „Het is belangrijk dan wij schapen- en geitenhouders helpen hun vee te beschermen", zegt comissievoorzitter Van Geel. „Ze kunnen dat nu niet alleen. Preventiemaatregelen zoals opgenomen in het advies kunnen hen helpen. Hetzelfde geldt voor het aanstellen van een wolvenconsulent. Die kan hen helpen bij de te maken keuzes. Als we op deze wijze schapen- en geitenhouders ondersteunen ontstaat er meer draagvlak en begrip voor de aanwezigheid van de wolf in onze provincie. Dat was ook de kerngedachte in de commissie."
De adviescommissie preventie wolvenschade Noord-Brabant werd ingesteld nadat vorige zomer een wolf in het gebied rond Heusden schapen aanviel. Inmiddels heeft één wolf zich gevestigd in het gebied tussen Eindhoven en Weert. Gedeputeerde Roijackers: „Zolang een wolf niet leert dat schapen een gemakkelijke prooi kunnen zijn, zullen ze op den duur de schapen meer met rust laten en op zoek gaan naar de zieke zwijnen en reeën die we hier ook genoeg hebben. Dan kan een nieuw natuurlijk evenwicht ontstaan, waar de natuur baat bij heeft."
Niet gewend
De wolf zo'n honderdvijftig jaar weggeweest, maar naast in Brabant zijn er ook meerdere wolven gevestigd op de Veluwe in Gelderland en zwerft er regelmatig een wolf door het land. Roijackers: „Een verantwoorde terugkomst van de wolf in Brabant heeft tijd nodig. We zijn niet meer aan zijn aanwezigheid gewend. Ik ben blij dat een breed samengestelde commissie onderzocht heeft, hoe we er samen zo goed mogelijk opnieuw leren te leven met de wolf.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: PXhere
Bron: Provincie Brabant