Varkenshouder uit Lieshout heeft vergunningen nodig om bedrijf op te doeken
Het gemeentebestuur van Laarbeek ging daar vorig jaar zomer toe over, omdat de veehouder, die liever niet bij naam werd genoemd, niet voldoende informatie over zijn bedrijf zou hebben aangeleverd. Daarvoor hadden B&W een vragenformulier van integriteitsbureau Bibob opgestuurd. Die had hij ingevuld met bijvoeging van documenten, zoals jaarrekeningen naar het gemeentehuis moeten opsturen. In eerste instantie kwam er niets van hem, waarna Laarbeek de veehouder een tweede en laatste kans gaf. Wat de Lieshouter daarna opstuurde vond de gemeente niet voldoende, waarna de intrekking van de vergunningen volgde.
Stallen leeghalen
Mocht de Raad van State de gemeentelijke intrekkingen goedkeuren, dan moet de Brabander zijn bedrijven opdoeken en de stallen leeghalen. En dan blijft hij met de schulden zitten omdat hij geen vergunningen en rechten meer heeft om te kunnen verkopen. Volgens de boer en diens advocaat heeft hij de brieven van de gemeente met de Bibob- en andere vragenlijsten nooit ontvangen. Hoewel de gemeente ze uiteindelijk aangetekend had opgestuurd, had hij ze nooit gezien. De Raad van State twijfelde of de gemeente wel voldoende bewijs had aangeleverd waaruit blijkt dat Post NL daadwerkelijk de aangetekende brieven aan de veehouder of diens vrouw heeft overhandigd. De advocaat van Laarbeek bood daarop aan om alsnog extra bewijs bij Post NL te vragen. Verder wilde hoogste bestuursrechter weten waarom de gemeente een Bibob-onderzoek naar de varkenshouder deed. „Is een boete van 2.000 euro voor een reeks milieuovertredingen de enige aanleiding, of was er meer aan de hand”, vroeg rechter en staatsraad Aldo Kuijer aan de Laarbeekse raadsman. Die kon, of wilde niet zeggen wat er volgens Laarbeek allemaal nog meer aan de kerfstok van de varkenshouder kleefde.
Keihard werken
Daarop reageerde de Lieshouter emotioneel. „Ik werk al 35 jaar zeven dagen per week keihard op mijn bedrijf en voor mijn gezin. Ik heb een paar milieuprobleempjes gehad. Maar ik wordt hier door Laarbeek keihard weggezet als een crimineel. Zonder enig bewijs. Uiteindelijk heb ik alles gedaan wat de gemeente heeft gevraagd en alles ingevuld en opgestuurd.”
Staatsraad Kuijer vond een boete van 2.000 euro voor milieuovertredingen niet iets waar je al te makkelijk overheen kan stappen, maar toonde ook wel begrip voor zijn situatie. Hoewel de ondernemer een groot deel van de gevraagde gegevens alsnog aan de gemeente had overlegd, wees die ze als te laat ingebracht van de hand. De boer vindt dat onbehoorlijk. „Ik heb besloten om met mijn bedrijf te stoppen en volgend jaar mee te doen aan een opkoopregeling voor veehouderijen. Maar dan moeten er vergunningen zijn om in te kunnen trekken. Als ik die niet terug krijg kan ik niets en ga ik failliet. Voor mij staat hier alles op het spel. Straks staan mijn gezin en ik met legen handen.” De Raad van State toonde begrip voor de precaire situatie waarin de varkenshouder zich bevindt, maar kon en wilde niet beloven dat voor hem alles goed zal aflopen. Uitspraak binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen