Minister Schouten: ‘Geen causaal verband tussen afschot wolf en minder aanvallen’

Dat antwoordt minister Schouten op Kamervragen van Thom van Campen en Peter Valstar (beiden VVD). Zij stelden de minister vragen over hoe om te gaan met het toenemende aantal wolven en mogelijke wolvenaanvallen in Nederland in het algemeen en Vlijmen (NB) in het bijzonder.
Preventie beste middel
Volgens de minister is preventie is het beste middel om wolven te weren. ‘De provincies bieden waar mogelijk hulp aan veehouders aan. Onder meer door de activiteiten vanuit de provinciale wolvencommissies: subsidieregelingen voor het inzetten van preventieve middelen, het geven van informatie en voorlichtingsactiviteiten, het ter beschikking stellen zogenaamde noodrasters (tijdelijke uitleen van wolfwerende rasters), de inzet van wolvenconsulenten en preventieteams.’
Niet uitgesloten
Het kan helaas nooit worden uitgesloten dat een wolf onbeschermd vee aanvalt, aldus Schouten. ‘BIJ12 verleent in dat geval, namens de provincies, tegemoetkoming in schade. De richtlijn bestaat uit elf uitgangspunten voor de uitvoering van de taxatie, waardebepaling van schapen en het verlenen van tegemoetkomingen.’ Schouten vindt dat de procedure zorgvuldig verloopt en de preventie en de financiële tegemoetkoming bij schade voldoende zijn.
Samenleven
Schouten zegt de zorgen die bij boeren leven goed te begrijpen. ‘We moeten vooral leren samenleven met de wolf en tegelijk manieren ontwikkelen om gehouden dieren te beschermen. Het komende jaar zal daarom worden ingezet op meer voorlichting en communicatie over de wolf in Nederland en over preventiemethoden.’ Daartegen is de bescherming van vee tegen aanvallen door wolven een verantwoordelijkheid is van dierhouders zelf.
Beheer in aantal landen
Schouten meldt verder dat in een aantal Europese lidstaten zoals Duitsland, Frankrijk, Zweden, Finland, Slowakije en Griekenland al beheersmaatregelen worden genomen. Van afschot kan alleen sprake zijn als de openbare veiligheid in het geding is of om ernstige schade aan vee te voorkomen en alternatieven ontbreken. Daarbij zijn lidstaten al regelmatig op de vingers getikt zijn door de Europese Commissie voor afschot van wolven dat niet in overeenstemming was met de internationale regels.
Gevaarlijk voor mensen
Gekeken naar oosterbuur Duitsland, kunnen daar alleen in bepaalde gevallen ontheffingen worden verstrekt voor het afschieten van wolven. Dat kan als zij ongewenst gedrag vertonen richting mensen, ondragelijk lijden of niet zelfstandig kunnen overleven in het wild of voor wolven die herhaaldelijk goed beschermd vee aanvallen.
Beperkt effect
‘Deels zal dit ook voor Nederland in de toekomst van toepassing kunnen zijn, bijvoorbeeld in het geval van gehabitueerde of anderszins voor mensen gevaarlijke wolven. Er is momenteel geen onderzoek dat een causaal verband aantoont tussen legaal afschot van wolven en vermindering van predatie op vee. De mogelijkheid die in het buitenland via derogaties geboden wordt voor legaal afschot zijn vaak ook bedoeld om het draagvlak voor wolven te vergroten in conflictsituaties. Aangezien wolven territoriaal zijn hangt het optreden van schade aan vee samen met de aanwezigheid van wolven en niet zozeer met de aantallen die aanwezig zijn in een territorium of gebied. Afschot van één of enkele dieren heeft daarom slechts een zeer beperkt of geen effect.’