Varkenshouder in Westerbeek vecht tegen intrekking vergunningen
Van Schipstal is het getreuzel zat, zei hij vandaag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. „Ik ben al acht jaar bezig met het plan om de vele oude bouwvallige stallen aan de Koolberg te slopen en te vervangen door twee moderne varkensstallen. De gemeente werkte in 2013 toen ik het oude bedrijf kocht nog van harte mee. Maar na een paar jaar veranderde ze de spelregels en nu weet ik niet meer waar in aan toe ben.”
Formeel draaide de rechtszaak om de gedeeltelijke intrekking van een tweetal milieuvergunningen uit respectievelijk 1998 en 2010. Van Schipstal is niet zozeer tegen de gedeeltelijke intrekkingen op zich, maar wel op de wijze waarop dat is gebeurd en de negatieve gevolgen voor zijn moderniseringsplannen. Want hoewel Van Schipstal al in 2014 een eigen intrekkingsverzoek bij de gemeente had ingediend, trok Sint Anthonis in 2018 op eigen houtje de vergunningen voor een tiental kleine en flink verouderde varkensstallen deels in.
Te veel rechten ingetrokken
Volgens Van Schipstal is Sint Anthonis daarin te ver doorgeschoten en heeft ze te veel ammoniak(stikstof)emissierechten ingetrokken. Dat scheelt Van Schipstal uiteindelijk een hoop varkens in de nieuwe stallen mocht de hoogste bestuursrechter met de gemeente akkoord gaan.
De gemeentewoordvoerder bevestigde bij de Raad van State dat Sint Anthonis op eigen initiatief overging tot de gedeeltelijke intrekking, omdat van Schipstal maar niet met een nieuwe vergunningsaanvraag voor de bouw van twee nieuwe stallen kwam. Daarvoor hadden de varkenshouder en gemeente al een stappenplan voor de modernisering opgesteld. Maar de uitvoering daarvan verliep erg stroef.
Volgens de varkenshouder lag dat aan de gemeente en volgens de gemeente aan Van Schipstal. „Wij hebben in 2015 al klip en klaar duidelijk gemaakt hoeveel emissierechten de veehouderij aan de Koolweg had. Daarvoor had hij een aanvraag kunnen indienen en een milieueffect(MER)onderzoek kunnen doen”, aldus de gemeentewoordvoerder. Volgens de raadsman van Van Schipstal was dat geen optie. „Omdat hij dan een groot deel van zijn rechten zou hebben verspeeld." De Raad van State stelde een reeks technisch-juridische vragen aan zowel gemeente als Van Schipstals raadsman.
Niet nog eens acht jaar
Het bestuursrechtscollege beslist binnen enkele weken of de gemeente het bij het juiste eind had, of dat fusiegemeente Land van Cuijk het huiswerk van Sint Anthonis zal moeten overdoen. Mocht de gemeente winnen, dan zal van Schipstal het moderniseringsplan een tandje lager moeten bijstellen. Rechter en staatsraad Eric Minderhoud zei aan het slot van de zitting te hopen dat de partijen het snel een keer met elkaar eens worden en dat de kwestie zich niet nog eens acht jaar voortsleept.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen