Boeren bij de Maas krijgen financiële tegemoetkoming na hoogwatercrisis 2021
Boeren in het buitendijksgebied van de Maas - van Boxmeer tot Geertruidenberg - die schade hebben geleden aan gewassen en vee ten gevolge van de overstromingen in juli van dit jaar, kunnen beroep doen op deze tegemoetkoming. De regeling wordt via de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland (RVO) geregeld aan de hand van taxaties. De hoogte van de tegemoetkoming is vergelijkbaar met de bepaling teeltplanschade in de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts). Deze regeling voor boeren start in januari 2022.
Volgens de wet Wts komen boeren in aanmerking voor een tegemoetkoming bij onverzekerbare, onvermijdbare en niet verhaalbare schade bij:
- schade aan vaste en vlottende activa;
- teeltplanschade;
- schade aan vee;
- opstartkosten;
- 65 procent van de kosten om op te ruimen of om ergere schade te voorkomen (bereddings- en opruimingskosten)
- evacuatiekosten van 100 procent (minimale vergoeding van 901 euro, ook als kosten lager zijn).
‘Bedrijven betalen maximaal 6.014 euro aan eigen risico. Schade boven het bedrag van 17.183 euro wordt volledig vergoed, op het maximale eigen risico na. Voor schade onder dit bedrag geldt een tegemoetkoming van 65 procent’, zo schrijft de overheid op haar website. De RVO maakt zo snel mogelijk bekend hoe ondernemers zich kunnen aanmelden voor deze tegemoetkoming.