Vijf schapen dood in Bruinisse en Ouwerkerk
Wolf slaat toe op Schouwen-Duivenland

Met vijf dode schapen op Schouwen-Duivenland is na Drenthe en Noord-Brabant nu Zeeland aan de beurt als het gaat om aanvallen van de wolf. Deze werd op zaterdag gesignaleerd in Scharendijke en maakte vervolgens slachtoffers in Bruinisse en Ouwerkerk.
Wolf alert-appgroep
Caroline Huetink faciliteert namens ZLTO de maatregelen die schapenhouders kunnen nemen tegen aanvallen. „We hebben een wolf alert-appgroep in het leven geroepen voor leden, zodat we dierhouders zo snel mogelijk kunnen informeren als er een wolf is gesignaleerd. De schademeldingen komen niet bij ons maar bij B12 binnen. Die doet vervolgens DNA-onderzoek om te kijken of het inderdaad om een wolf gaat en mogelijk welke."
Zwervende wolf
„Het gaat hier om een zwervende wolf en die kan op een dag wel 50 kilometer afleggen", vervolgt Huetink. „Om aanvallen te voorkomen en ervoor te zorgen dat een zwervende wolf het gebied zo snel mogelijk weer verlaat, is tijdelijk opstallen dan ook het eerste advies. Maar schapen opstallen is praktisch niet altijd mogelijk, want er lopen ook op veel plekken schapen die naweiden op graslanden en dijken. En die zet je niet zomaar even snel op stal. Een andere mogelijkheid om schapen te beschermen is ze ’s nachts op te sluiten binnen wolfwerende rasters. Hiervoor zijn noodnetten te leen bij de Provincie Zeeland en Brabant." Deze noodnetten zijn 1.20 meter hoog en hebben stroomtoevoer aan de onder- en bovenkant.
Gevestigde wolf
„Als het om een gevestigde wolf gaat, die volgens de definitie zes maanden of langer in een gebied verblijft, kunnen dierhouders permanente maatregelen treffen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een wolfwerende omheining”, vervolgt Huetink. „Zoals dat bijvoorbeeld ook in Brabant gebeurt waar zich een gevestigde wolf bevindt op de Groote Heide. Als ZLTO werken we niet alleen aan een goede vergoeding voor geleden schade, maar ook aan het nemen van preventieve maatregelen. We willen op die manier meer handelingsperspectief voor veehouders die te maken krijgen met de wolf.”