Vos met vogelgriep gevonden in Dorst
Het dier is na de vondst gedood en onderzocht door de Wageningen Bioveterinary Reseach (WBVR) in Lelystad en RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij de vos is type H5N1 vastgesteld.
Verspreiding niet waarschijnlijk
In mei 2021 heeft WBVR bij twee vossen in Groningen vastgesteld en getypeerd als H5N1. Deze besmetting is bij vossen eerder waargenomen in andere delen van de wereld. Uitgebreide verspreiding van het virus onder vossen is onwaarschijnlijk, omdat vossen doorgaans in familieverband leven en niet in grote groepen. Daarnaast ontwikkelt een besmette vos binnen een aantal dagen ernstige ziekteverschijnselen, waardoor hij zich niet veel meer verplaatst. Daarom wordt het risico op uitgebreide verspreiding binnen de vossen als klein ingeschaald. De kans dat de vossen het virus naar andere wilde dieren overdragen wordt onwaarschijnlijk geacht. Het is echter wel bekend dat andere wilde dieren, zoals zeehonden, honden en katten gevoelig zijn voor vogelgriep. In het voorjaar van 2021 is er HPAI H5N8 virus, waar het HPAI H5N1 virus genetisch aan verwant is, gedetecteerd in zeehonden in Engeland en Zweden.
Let op dieren met hersenverschijnselen
Het RIVM geeft een waarschuwing af. De vondst is volgens het instituut reden voor alertheid bij het zien van vossen en andere zoogdieren met hersenverschijnselen, die mogelijk veroorzaakt zijn door de vogelgriep.
Via de website van Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) kunnen dode zoogdieren als vossen en marterachtigen gemeld worden. Zo kan worden onderzocht waaraan de dieren zijn overleden of waaraan ze hebben geleden. Mocht er vogelgriepvirus worden gevonden, dan kan worden onderzocht hoe fataal deze ziekteverwekker voor zoogdieren kan zijn.