Een nieuw jaar: nieuwe regels en nieuwe (on-)mogelijkheden
Hogere Milieu Investeringsaftrek (MIA)
Voor investeringen in bedrijfsmiddelen die vermeld staan op de Milieulijst is in 2022 een (aanzienlijk) hogere MIA-steunpercentage van toepassing. Voor milieu-investeringen die behoren tot categorie I 45 procent (was 36 procent), voor milieu-investeringen behorende tot categorie II 36 procent (was 27 procent) en voor milieu-investeringen die behoren tot categorie III 27 procent (was 13,5 procent). De MIA is van toepassing op investeringen waarvan het investeringsbedrag hoger is dan 2.500 euro.
Interessante subsidie voor groene investeringen t/m 14 februari
Agrariërs die overwegen hun bedrijf duurzamer en economisch sterker te maken middels bepaalde investeringen kunnen mogelijk gebruikmaken van de subsidie van het Europees Economisch Herstelfonds (EHF): Investeren in groen-economisch herstel. Vanaf 20 december 2021 tot en met 14 februari 2022 gaat eenmalig een landelijke subsidieregeling open. Belangrijk is dat de agrariër nog geen investeringsverplichting is aangegaan, voordat de subsidieaanvraag is ingediend. De investering moet onder een van de vijf categorieën vallen. Voor deze subsidieregeling is een bedrag beschikbaar van 35,4 miljoen euro. De subsidie bedraagt 60 procent van het investeringsbedrag. Daar bovenop kunnen jonge agrariërs (niet ouder dan 40 jaar) nog eens 15 procent extra subsidie krijgen. Het minimale subsidiebedrag bedraagt 25.000 euro en het maximale subsidiebedrag is 150.000 euro. Het beschikbare budget wordt evenredig verdeeld over vijf investering-categorieën:
1. Precisielandbouw en Smart farming;
2. Digitalisering;
3. Water, droogte, verzilting;
4. Duurzame bedrijfsvoering;
5. Natuurinclusieve landbouw en Kringlooplandbouw
Fiscaliteiten
Lagere zelfstandigenaftrek
Per 1 januari 2022 wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd van 6.670 euro naar 6.310 euro. De komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs afgebouwd tot 3.240 euro in 2036.
Belastingen voor BV
De eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting wordt verlengd van 245.000 euro naar 395.000 euro. Het tarief voor de vennootschapsbelasting voor winsten in de eerste tariefschijf blijft 15 procent. Het tarief voor winsten die vallen in de tweede tariefschijf wordt in 2022 verhoogd van 25 procent naar 25,8 procent.
Arbeidskorting
De arbeidskorting wordt met maximaal 212 euro verhoogd voor alle werkenden met een arbeidsinkomen tussen de 36.649 euro en 109.345 euro. De arbeidskorting wordt in drie verschillende stappen opgebouwd en vervolgens weer afgebouwd. In 2022 gaat de maximale inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) met 281 euro omlaag naar 2.534 euro. Dit raakt ouders met een kind jonger dan 12 jaar en een inkomen hoger dan 27.350 euro die alleenstaand zijn of minder verdienen dan hun partner.
Compensatie hogere energieprijzen
Ter compensatie voor de (tijdelijk ?) hogere energieprijzen, wordt de energiebelasting incidenteel en alleen voor 2022 op een drietal punten verlaagd. Ten eerste wordt de belastingvermindering in 2022 met 265 euro (inclusief btw) verhoogd. Ten tweede wordt het elektriciteitstarief in de energiebelasting van de eerste verbruiksschijf in 2022 met € 0,05436 per kWh verlaagd (exclusief btw). Tot slot wordt het tarief in de energiebelasting van de tweede en derde verbruiksschijf elektriciteit in 2022 met respectievelijk 0,859 cent en 0,201 cent verlaagd. Deze drie tariefsverlagingen gelden alleen voor 2022 en vervallen automatisch per 1 januari 2023.
Belastingschulden vanwege de coronacrisis
Heb je als ondernemer uitstel van betaling gekregen van belastingschulden of -aangiften vanwege de coronacrisis? Vanaf oktober 2022 gaat jouw belastingschuld over in een maandelijkse betalingsregeling. Daarnaast wordt je uitstel van betaling verlengd voor nieuwe belastingverplichtingen tot 1 februari 2022. Je betaalt 60 maanden lang elke maand een vast bedrag. De eerste maandtermijn moet op 31 oktober 2022 zijn betaald. Je ontvangt van de Belastingdienst een overzicht van de totale belastingschuld die valt onder de betalingsregeling, het maandbedrag en de voorwaarden.
Tegemoetkoming Vaste Lasten en Subsidie Ongedekte Vaste Kosten land- en tuinbouw vierde kwartaal 2021
Bedrijven die nog steeds of inmiddels structureel omzet verliezen door de maatregelen gericht op bestrijding van het coronavirus kunnen (opnieuw) een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen. Tot en met 28 januari 2022 17.00 uur kunnen ondernemers TVL aanvragen via het loket op de website van de RVO. Deze aanvraag, welke steeds betrekking heeft op een kwartaal, bestaat uit twee stappen: eerst vraag je subsidie aan op basis van het geschatte omzetverlies. Later doe je een aanvraag tot vaststelling om het werkelijke omzetverlies door te geven. Voorwaarde is dat er minimaal 20 procent minder omzet zal zijn ten opzichte van het vierde kwartaal 2019 of het eerste kwartaal 2020.
Mestadministratie
Ook in 2022 ontkomt de agrariër niet aan het verplicht bijwerken van de mestadministratie. Een berekening of voldaan is aan de gebruiksnormen en de mestverwerkingsplicht vormt daarvan een onderdeel, evenals hoe de mestregels in 2022 voor het bedrijf uitpakken. De gegevens over de mestvoorraden, de aan- en afvoer van overige (kunst)mest, en aan- en afgevoerde staldieren dienen uiterlijk 31 januari 2022 bij de RVO te worden gemeld via het formulier ‘Aanvullende gegevens landbouwer’. Hierbij vul je de totale hoeveelheid fosfaat en stikstof in. Voor het bepalen van de gehaltes moet gebruik worden gemaakt van de ‘best beschikbare gegevens’.
Voorlopig geen nieuwe derogatie
De besluitvorming over de Nederlandse derogatie-aanvraag is uitgesteld tot medio 2022. De Europese Commissie is namelijk nog onvoldoende overtuigd of Nederland met haar 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijnen de doelen voor de waterkwaliteit tijdig zal halen. Hierdoor bestaat de kans dat een derogatie uitblijft. Zolang niet bekend is of Nederland derogatie krijgt, is het voor landbouwers niet mogelijk om een derogatievergunning voor 230 of 250 kilogram stikstof uit dierlijke mest aan te vragen voor het jaar 2022. De RVO adviseert boeren daarom bij hun bemesting binnen de reguliere norm van 170 kg N/ha te blijven en hiermee rekening te houden bij het opstellen van het bemestingsplan voor 2022. Melkveehouders zullen rekening moeten houden met meer afzet van mest via export en verwerking.
Fosfaatrechten afromingsvrij (ver-)leasen
Begin oktober 2021 keurde de ministerraad het wetsvoorstel goed, waarin het mogelijk wordt om binnen een kalenderjaar 100 kg fosfaatrechten afromingsvrij heen en weer te leasen of verleasen. Uit een recente Kamerbrief is duidelijk geworden dat de nieuwe regels omtrent afromingsvrije lease op zijn vroegst gaan gelden voor het kalenderjaar 2022. Het maximum van 100 kg afromingsvrije lease geldt dan alleen voor de partij die leaset. Bedrijven die fosfaatrechten verleasen kunnen net als nu al het geval is meerdere leasers voorzien, door de beschikbare hoeveelheid rechten te verdelen in meerdere porties. Daarnaast is besloten om het afromingspercentage nog niet terug te brengen van 20 naar 10 procent. Wettelijk is bepaald dat het afromingspercentage wordt verlaagd, zodra het totaal aantal fosfaatrechten in de markt onder het fosfaatproductieplafond komt te liggen.
7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn definitief
In de definitieve versie van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn zijn enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo worden klei- en veengronden uitgezonderd van de verplichte rotatie met rustgewassen. Ook de verplichting om uiterlijk 1 oktober een vanggewas in te zaaien gaat alleen gelden op zand- en lössgronden, waarbij wintergewassen worden uitgezonderd. Voor niet-mais gewassen en niet-winterteelten geldt dat inzaai van een vanggewas per 1 oktober gestimuleerd wordt. Bij later inzaai, zal de gebruiksnorm voor het volgende jaar gekort worden. Bij inzaai na 1 november, of geen inzaai, geldt de maximale korting. Het vanggewas dient tot minimaal 1 februari te blijven staan.
Grondgebonden melkvee- en zoogkoeienhouderij
De voorgenomen eisen voor een aandeel (permanent) grasland op graasdierbedrijven gaan alleen gelden voor bedrijven met melkvee of zoog- en weidekoeien. De koppeling tussen grondgebondenheid en (permanent) graslandareaal wordt nog nader uitgewerkt. Hiermee wordt deels invulling gegeven aan spoor 1 van het toekomstig mestbeleid en het uitgangspunt van 100 procent grondgebondenheid op melk- en rundveebedrijven. De huidige wet Verantwoorde en grondgebondengroei melkveehouderij komt dan te vervallen.
Verlagen ammoniakuitstoot
De verhoging van de klimaat- en stikstofdoelen in 2030 is een forse uitdaging die niet voor alle bedrijven realistisch is. Maar er zijn mogelijkheden die kunnen helpen om stikstof te reduceren en de veehouderij in de toekomst te versterken. Door het verlagen van de ammoniakemissie kan je meer duurzaamheidspunten verdienen. De ammoniakemissie wordt in de KringloopWijzer per hectare berekend. Ben je grondgebonden, dan heb je voldoende ruimte om de ammoniakemissie op je bedrijf op te vangen. Door een grondgebonden bedrijfsvoering kan een melkveehouder makkelijker de punten op het gebied van ammoniak uit het duurzaamheidsprogramma halen.
Verplichte Ultimate Beneficial Owner-registratie
Voor 27 maart 2022 moeten alle vennootschappen, maatschappen en andere Nederlandse rechtspersonen de zogenaamde UBO gaan inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De UBO is de Ultimate Beneficial Owner, oftewel: de uiteindelijk belanghebbende. De wet is al heel lang aangekondigd en is verplicht op grond van Europese wetgeving. De uiterste inschrijfdatum voor de UBO bij bestaande vennootschappen is dus 27 maart 2022. De UBO is degene die tenminste 25 procent van het stemrecht of eigendomsrecht van de onderneming heeft. Regelmatig zal het echter voorkomen dat er geen sprake is van een zodanige ‘eigenaar’. Bijvoorbeeld omdat er meerdere aandeelhouders in een BV zijn die geen van alle 25 procent of meer van de aandelen hebben. Of een stichting waar geen van de bestuurders meer dan 25 procent van het stemrecht heeft. Van die ondernemingen moet dan een zogenaamde pseudo-UBO worden ingeschreven. De verplichting geldt niet alleen
Brede weersverzekering
Iedereen herinnert zich nog de onstuimige regenval in de zomer van 2021. Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor en kunnen flinke schade veroorzaken. Het is daarom raadzaam te bezien of een brede weersverzekering interessant is om eventueel de grootste schade opvangen. Daarbij is het zaak om de voorwaarden van de verschillende maatschappijen naast elkaar te leggen om zo te ontdekken welke polis voor uw bedrijf het meest geschikt is. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.
Kentekenplicht tractoren en andere landbouwvoertuigen
Vanaf 1 januari 2022 is een kentekenplicht van toepassing op tractoren en andere landbouwvoertuigen. Heb je nog geen kenteken aangevraagd, dan kan dat nog via de website van de RDW. Let op: sinds 1 januari 2022 moet het voertuig worden gekeurd en dat kost minimaal 229 euro. Tussen 1 januari en 1 juli 2022 (coulanceperiode) krijg je zonder kenteken alleen een boete als je 25 km/u of harder rijdt. Maximaal 40 km mag je alleen rijden als er een gele kentekenplaat op het (land)bouwvoertuig bevestigd is en dus geregistreerd is.
Nieuwe omgevingswet per 1 juli 2022
De overheid streeft ernaar om op 1 juli 2022 de nieuwe Omgevingswet in werking te laten treden. Zodra deze is ingegaan, moet je als bedrijf laten zien dat participatie is toegepast wanneer je een vergunning aanvraagt of een omgevingsplan wilt wijzigen. Participatie is daardoor een belangrijk aspect geworden. De Omgevingswet omschrijft een participatieve aanpak als volgt: ‘Het in een vroegtijdig stadium betrekken van belanghebbenden (burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen) bij het proces van de besluitvorming over een project of activiteit.” Het idee hier achter is dat de omgeving in een vroeg stadium wordt betrokken bij een nieuwe ontwikkeling of een wijziging. Dit contact met de omgeving kan leiden tot meer begrip tussen de initiatiefnemer en de omgeving en tot het creëren van draagvlak vóór het besluit kenbaar wordt gemaakt. Zo wordt voorkomen dat zienswijzen en bezwaar- en beroepsprocedures vertraging opleveren in het proces naar een besluit.
Drift reducerende technieken
Per 1 januari 2022 heeft de Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) twee nieuwe technieken goed bevonden op basis van door de fabrikant aangeleverde informatie. In de DRT-lijst (Drift reducerende Technieken) is een injectiesysteem met Squall als driftarme techniek opgenomen. Ook is een techniek van H.S.S. voor toepassing in boomgaarden opgenomen.
Regelingen voor stoppers
Veehouders die overwegen te stoppen met hun bedrijf komen mogelijk in aanmerking voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of de Maatregel Gerichte Opkoop (MGO). De Lbv is een generieke landelijke subsidieregeling, waarbij bedrijven vrijwillig tegen een vaste vergoeding één of meerdere bedrijfslocaties kunnen sluiten. De subsidieregeling is gericht op met rechten gereguleerde veehouderijbedrijven: melkvee, pluimvee en varkens. De Lbv richt zich op een zo efficiënt mogelijke vermindering van stikstofneerslag op Natura-2000-gebieden. Aanvragen van deze subsidie worden gerangschikt op basis van kosteneffectiviteit. Dit betekent dat er allereerst subsidie toegekend wordt aan de aanvragen met de hoogste reductie in stikstofdepositie per euro subsidie. Daarnaast hanteert de overheid een minimale drempel-eis. Voor de Lbv is op momenteel 970 miljoen gereserveerd en voor de MGO 483 miljoen euro. Waarschijnlijk bestaat er veel belangstelling voor de subsidie. Ondernemers die hiervoor in aanmerking willen komen dienen zich daarom goed voor te bereiden zodat de subsidieaanvraag direct kan worden ingediend zodra de regeling opent.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Arie Coster
Bronnen: ABAB Accountants, Alfa Accountants, Accon AVM, NVWA, Ministerie LNV, Ministerie van Financiën, RVO