Vragen over oprukkende verkoopautomaten op boerenerven
Je ziet ze steeds vaker op boerenerven: automaten met daarin zuivel, aardappelen, bloemen, eieren of fruit. Zo ook in de gemeente Horst a/d Maas. Deze opmars van verkoopautomaten was voor de plaatselijke fractie ‘Essentie’ aanleiding hierover vragen te stellen aan het College B&W.
Eerlijk speelveld
Zo vraagt de Essentie-fractie zich af in hoeverre een verkoopautomaat bijdraagt aan een lokaal en eerlijk speelveld ten opzichte van de reguliere detailhandel. In antwoord hierop zegt B&W de verkoopautomaten te zien als een promotiemiddel van verse lokale streekproducten. Ze erkent dat bij bepaalde productgroepen sprake is van een overlap met het aanbod van de reguliere detailhandel. Daarbij denkt B&W voornamelijk aan supermarkten en speciaalzaken.
Aanvraag
Als een agrariër een aanvraag voor het plaatsen van een verkoopautomaat bij de gemeente indient, zal B&W deze beoordelen op basis van ruimtelijke ordening en het bestemmingsplan. Bij het toetsen van de aanvraag weegt B&W niet mee of er sprake is van concurrentie dan wel een eerlijk speelveld. Ze onderstreept dat ze enkel een ruimtelijk afweging maakt over het al dan niet meewerken aan een dergelijk initiatief. Ze legt ook geen specifieke spelregels op over hoe verkoopautomaten eruit dienen te zien wat betreft kleur, en grootte en welke en hoeveel producten er mogen worden aangeboden.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: gemeente Horst a, d Maas