10-kilometerbeperkingsgebied van Ysselsteyn opgeheven
Een beperkingsgebied (10 kilometer) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen.
Op 20 december werd op het kalkoenbedrijf in Ysselsteyn vogelgriep vastgesteld. De circa 24.000 kalkoenen van het bedrijf zijn geruimd. Personeel van het besmette bedrijf werkte ook op twee andere pluimveebedrijven in het 1 kilometer gebied. Ook deze 40.000 dieren werden geruimt.
Beperkings- en beschermingsgebied
Vanwege de uitbraak van vogelgriep werd ook een 10-kilometerbeperkingsgebied ingesteld. Een beperkingsgebied (10 kilometer) bestaat uit een beschermingsgebied (3 kilometer) en een bewakingsgebied (de rest van het 10-kilometergebied). Na minimaal 21 dagen wordt een beschermingsgebied volgens de EU-wetgeving opgeheven. In het hele gebied gelden dan de maatregelen voor het bewakingsgebied totdat het beperkingsgebied wordt opgeheven. Het belangrijkste verschil in de maatregelen tussen de gebieden is dat vlees van pluimvee uit een beschermingsgebied (3 kilometer) een alternatief merk moet dragen en de landsgrenzen niet mag verlaten zonder verhitting. De intrekking van de maatregelen in de verschillende gebieden wordt door het ministerie gepubliceerd.
Extra kosten
In een vanwege vogelgriep beperkingsgebied komen er nogal wat extra kosten voor rekening van de pluimveehouder. „Nu ik zelf in het 10-kilometergebied van Ysselsteyn zit, ervaar ik wat dat betekent,” zegt Eric Hubers, legpluimveehouder in Ysselsteyn en voormalig landelijk voorzitter van LTO/NOP. „Als bestuurder heb je dat niet altijd op het netvlies. Daarom, pluimveehouders, laat onze belangenbehartigers weten wat er speelt.”
Lees zijn verhaal en dat van een andere kalkoenenhouder in Ysselsteyn (met een huurlocatie in het 3-kilometergebied en thuislocatie in het 10-kilometergebied) op de website van Pluimveeweb via de link.