RvS: 'Varkenshouder heeft aan zichzelf te wijten dat hij rechten is kwijtgeraakt'
Van Schipstal ligt al jaren met de gemeente in de clinch over de modernisering van een verouderde veehouderij aan de Koolweg in Westerbeek. De veehouder wil de oude bouwvallige stallen slopen en vervangen door twee moderne varkensstallen. De gemeente vindt dat ook een goed idee, maar meent dat Van Schipstal minder varkens in die stallen mag zetten dan hij zelf wil. De Raad van State deelt de mening van de gemeente en vindt dat Van Schipstal een paar jaar geleden te weinig actie heeft ondernomen om al zijn ‘oude’ varkensrechten op tijd te verzilveren.
Op eigen houtje
Aanleiding van het conflict is dat de gemeente in de zomer van 2018 Van Schipstals oude milieuvergunning uit 2010 gedeeltelijk introk. Volgens de varkenshouder deed de gemeente dat zonder overleg en op eigen houtje. En ze trok meer varkensrechten in dan eerder zou zijn afgesproken. De hoogste bestuursrechter heeft zich door het dikke dossier over de kwestie gewerkt en komt tot de conclusie dat Sint Anthonis niets verkeerd heeft gedaan. Allereerst stelt de Raad vast dat de gemeente Van Schipstal voldoende tijd heeft gegeven om met een eigen voorstel voor de intrekking van de oude vergunning te komen en een aanvraag voor een nieuwe vergunning.
Stappenplan
Weliswaar waren gemeente en varkenshouder al langer in overleg en lag er in 2013 een stappenplan voor de modernisering van de varkenshouderij. Maar het duurde de gemeente allemaal te lang. Toen Van Schipstal in 2014 nog geen intrekkingsverzoek had gedaan schoof Sint Anthonis het stappenplan opzij en trok ze zelf de vergunning deels in. De Raad van State vindt niet dat de gemeente eerder keiharde toezeggingen aan Van Schipstal had gedaan dat ze net zo lang zou wachten tot hij met een eigen intrekkingsvoorstel zou komen. Gevolg is dat Van Schipstal nu definitief minder varkensrechten heeft en straks minder dieren in de stallen kan zetten.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Susan Rexwinkel