Waterschap houdt zich volgens varkenshouder uit Valkenswaard niet aan afspraken
Dat was niet de afspraak, zegt de boer. Vrijdag stapte hij met een advocaat naar de Raad van State in Den Haag.
Breder
Aan weerszijden van de kavelsloot heeft het waterschap een strook in eigendom van 1.20 meter breed. Die was vroeger breed genoeg voor de tractoren en smalspoormachine waarmee het onderhoud werd gepleegd. Tractoren zijn breder geworden, zei een woordvoerder van het waterschap De Dommel. Dat moest ook vanwege de veiligheid.
Aan de overkant van de melkvee- en varkensboer staat een coniferenhaag. Nu de machines breder zijn geworden staat die haag in de weg. Het waterschap heeft besloten de overkant niet meer te gebruiken als onderhoudsstrook. Volgens advocaat Koen van den Akker die voor de Valkenswaardse boer optrad, is voor de coniferen nooit een vergunning verleend en staat de haag daar illegaal.
Ongelijk
Nu het waterschap heeft besloten om alleen vanaf het land van zijn cliënt het onderhoud te plegen wordt de coniferenhaag gelegaliseerd, aldus Van den Akker. „Waar schuurt het voor uw cliënt", vroeg een van de rechters. „Met de breedspoormachine wordt schade gereden", zei Van den Akker. „Het waterschap heeft toch een schaderegeling", zei de rechter. Maar daar heeft de Brabander geen beste ervaringen mee. Hij voelt zich ongelijk behandeld.
Waterschap De Dommel stelt dat de coniferenhaag er al meer dan veertig jaar staat en dat die onder het overgangsrecht valt. Hij is dus wel legaal. De lasten worden gelijkelijk onder de twee grondeigenaren verdeeld want de bagger en het maaisel komt op het land van de overbuurman terecht. De veehouder zegt dat waterschap De Dommel zwart op wit heeft gezet dat onderhoudswerk zou worden uitgevoerd vanaf de 1.20 meter brede eigendomsstroken van het waterschap. Dat is een toezegging waar het waterschap zich aan heeft te houden, vindt de boer. Uitspraak volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel