EU komt met voorstel voor koolstofboeren
Dit vertelde de Franse landbouwminister Julien Denormandie. Hij was de gastheer van de informele landbouwraad van de Europese landbouwministers, die in Straatsburg bij elkaar waren gekomen om over landbouw en klimaatverandering te spreken. Hierbij moet volgens Denormandie de nadruk liggen op het vastleggen van koolstof in de grond, het zogenaamde carbon farming. „Na de oceanen wordt de meeste koolstof vastgelegd in de bodem“, stelde hij, „en het grootste deel van de bodem in Europa is in gebruik als landbouwgrond.“ Boeren, zei hij met Franse overdrijving, zijn ‘soldats du climat’, klimaatsoldaten die voorop gaan in de strijd tegen klimaatverandering.
Denormandie ziet dat er nu ook wel initiatieven zijn om koolstof vast te leggen, maar dat is volgens hem een ongecoördineerde hap-snap-aanpak. Hij maakt zich sterk voor een beleid op Europese schaal, dat transparant en geloofwaardig is. En dat beleid zou gebaseerd moeten zijn op ‘carbon credits’, waarin boeren de koolstof die ze vastleggen zouden kunnen verkopen aan de industrie die koolstofverbindingen uitstoot. Volgens de minister geeft dit boeren een nieuwe bron van inkomsten.
Drie keer winst
Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski ondersteunde het voorstel. „Het is drie keer winst“, zei hij. „Winst voor de bodem, voor het milieu en voor de boer.“ Volgens hem steunen alle lidstaten deze aanpak.
Hij wil daarom dit jaar nog met een voorstel komen voor een Europees systeem van carbon credits, dat eenvoudig toe te passen is en weinig bureaucratie kent.