Brabant verlengt voucherregeling voor stoppende boeren
Boeren kunnen via de regling (met de naam VABIMPULS) een voucher aanvragen van maximaal 4300 euro. Daarmee kunnen boeren een onafhankelijke deskunidge inschakelen om het gesprek aan te gaan over de toekomst.
Vragen
Wat moet er gebeuren met die lege stal? Wat is er mogelijk in het gebied waar de boer zit? Wil de stoppende boer nog iets nieuws beginnen zoals bijvoorbeeld een Bed & Breakfast? Is omschakelen voor een nog in bedrijf zijnde boerderij een optie? Zo zijn er waarschijnlijk nog wel honderd vragen te bedenken. Een gesprek met iemand van buiten moet de boer verder helpen.
Gedeputeerde Erik Ronnes van Ruimte: „Een andere bestemming is niet alleen winst voor de eigenaar zelf. In alle gevallen leidt de samenwerking met de deskundigen van VABIMPULS ook tot een verbetering van de kwaliteit van de omgeving. Zo hebben vaak ook andere betrokkenen, zoals gemeenten maar zeker ook omwonenden en de natuur zelf, profijt van de oplossing die voor de locatie wordt gevonden.”
Varkenshouders
De regeling bestaat al sinds 2017 en wordt nu opnieuw verlengd. De afgelopen twee jaar (na de laatste verlenging) heeft het bureau achter de vouchers zo'n 700 aanvragen gekregen. 45 procent van de bedrijven stond al leeg, 55 procent was nog actief. 316 aanvragen zijn inmiddels afgehandeld. Vooral veehouderijen vroegen een voucher aan. „Door de saneringsregeling zien we veel aanvragen van varkenshouders, maar ook in de melkvee is er een groep boeren zonder opvolger", zegt projectleider Peer Verkuijlen. „Wij denken dat die situatie voorlopig nog wel aanhoudt, ook vanwege de gebiedsgerichte aanpak stikstof."
Hij is tevreden over de resultaten van de regeling. „Wij komen zonder oordeel op gesprek. De meeste boeren staan toch wat wantrouwend tegenover de overheid, maar wij opereren als onafhankelijke partij. Ik zeg altijd: 'we doen niet aan waarheidsvinding.' Dat valt over het algemeen in de smaak."
Stallen gesloopt
Hans (60) en Anja Donkers (55) uit Uden hebben naast hun biologische varkenshouderij een zorgboerderij, kinderdagverblijf én een opvang voor jongeren met verslavings- en gedragsproblemen. Hun zoon Ward wil het bedrijf overnemen. Tenminste, alles behalve de varkens. Die zijn inmiddels weg, de stallen gesloopt.
„Het was heel waardevol om via de VABIMPULS-regeling hulp van deskundigen te krijgen”, vertelt 'pa' Donkers. „Om een plan te maken, maar ook voor het doorlopen van officiële trajecten en de procedures. Om het plan te doen slagen moest het ook goed in de omgeving passen of liever nog, een verbetering zijn. Met de hulp van een specialist van VABIMPULS ook op dat vlak, is dat gelukt."
In behandeling
Het voorstel is nu namelijk om het bouwoppervlak te verkleinen, de stallen (waarvan asbest al eerder werd verwijderd) te slopen en met landschapselementen de natuur- en landschapswaarde te vergroten. Het plan is ingediend bij de gemeente Uden, in principe goedgekeurd en nu voor een wijziging van de bestemming in behandeling.