Veevoederfabriek ABZ Eindhoven heeft haast met hygiënelijn en moderniseringsslag
Volgens ABZ en de gemeente is er na een bijstelling van de milieucategorie van het bedrijf van een zwaardere 4.2 naar een iets lichtere 4.1-categorie voor omwonenden geen reden meer om zich zorgen te maken dat de milieuoverlast zal toenemen, bleek donderdag tijdens een spoedprocedure bij de hoogste bestuursrechter.
Verbazing
Volgens ABZ neemt de geur, stof en geluidsoverlast zelfs af na een verhoging van de schoorsteen. Omwonenden staken evenwel bij de Raad van State hun verbazing niet onder stoelen of banken dat het veevoederbedrijf ABZ via een spoedprocedure de uitbreiding wil forceren. Immers, vorig jaar zomer stak de Raad van State nog een stokje voor de uitbreiding, door een zogenoemd postzegelplan voor ABZ te schorsen. De gemeente Eindhoven heeft dat ABZ-plan losgekoppeld van het grotere bestemmingsplan voor het gehele industriegebied.
Alleen ging er wat mis met de milieuregeling in dat plannetje, waardoor ABZ veel meer geluids, stof en stankoverlast zou mogen produceren dan de bedoeling was. Nadien paste Eindhoven het plan opnieuw aan en denkt ze dat het nu wel door de ruimtelijke ordeningsbeugel past. Om die reden vroegen de gemeente en het veevoederbedrijf vandaag aan de Raad om opheffing van de schorsing van juli 2021.
Salmonella
ABZ-milieuwoordvoerder Huub Rotink zei dat het veevoederbedrijf snel wil moderniseren en uitbreiden om aan de laatste Europese milieu- en gezondheidsregels te kunnen voldoen. „We willen zo snel mogelijk beginnen met de bouw van een hygiënelijn. Daar verhitten we het diermeel, zodat we alle laatste ziektekiemen, zoals salmonella eruit kunnen halen. Dat is nodig om aan de laatste Europese regels te kunnen voldoen. Verder willen we de drie bestaande productielijnen vervangen door drie nieuwe lijnen. Daarvoor moeten we het dak verhogen en een hogere schoorsteen plaatsen. De geuroverlast voor de buurt en de woonboten zal alleen maar verminderen, ook al gaan we de productie van 250.000 naar 350.000 ton per jaar uitbreiden. Ondanks die uitbreiding blijven we niet meer dan 40 ton per dag produceren.”
De omwonenden hebben grote twijfels bij het zonnige verhaal van ABZ. Zij vinden het vreemd dat Eindhoven en ABZ niet gewoon met het uitbreidingsplan wacht totdat de Raad van State later dit jaar de bodemzaak heeft behandeld en einduitspraak heeft gedaan.
Teleurstellend
Omwonendenwoordvoerder Paul Speckens vond het teleurstellend dat de gemeente op geen enkele manier overleg heeft gevoerd met de buurtbewoners over de aanpassing van het uitbreidingsplan en het vragen om opheffing van de schorsing van vorig jaar. „We hebben in wijkverband bijna wekelijks overleg met de gemeente over het industrieterrein maar er is niet over gesproken. Wij vinden het onverstandig om nu al vooruitlopend op de bodemzaak ABZ te laten uitbreiden zonder dat alle milieuonderzoeken zijn afgerond.”
Milieucoördinator Rotink benadrukte daarop dat het nog wel even duurt voordat het veevoederbedrijf met de daadwerkelijke bouw begint. „We gaan eerst een milieuvergunning aanvragen en daarvoor doen we alle onderzoeken die nodig zijn. Ik zeg hier uitdrukkelijk toe dat we ook de gevolgen voor de woonbootbewoners in de haven gaan onderzoeken. Maar ik weet zeker dat de milieuoverlast alleen maar minder zal worden door nieuwe technieken en een hogere schoorsteen.”
Enkele weken
Een bewoner van de wijk Het Ven verzuchtte daarop dat met die hogere schoorsteen de stankoverlast straks veel verder in de wijk zal neerslaan. De Raad van State beslist binnen enkel weken of ABZ verder kan gaan met zijn uitbreidingsplannen.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen