Uitbetaling waterschade komt eindelijk op gang
Na de watersnood in juli 2021 bepaalde de regering dat de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) zou gelden voor het hoogwater in Limburg. Getroffen agrariërs die aanspraak wilden maken op de Wts moesten, net als andere ondernemers en particulieren, hun schade melden bij de RVO. In totaal kwamen bij de RVO 2.816 waterschademeldingen binnen. Volgens een opgaaf van de RVO zijn tot nu toe 2.742 taxaties uitgevoerd en 901 schaderapporten opgeleverd. Tot nu toe hebben deze rapporten geleid tot 825 Wts-aanvragen voor een tegemoetkoming.
Stroperig
In de ogen van de gedupeerde ondernemers, de LLTB, LTO en de provinciale politiek verloopt de schade-afhandeling veel te stroperig. Zij plaatsen vraagtekens bij het feit dat de daadwerkelijke schade-afhandeling na bijna zeven maanden nog steeds niet opgang is gekomen. „Destijds is een ruimhartige compensatie beloofd en dat er vaart zou worden gemaakt met de uitbetaling”, zegt LLTB-bestuurder Peter van Dijck. „Herhaaldelijk hebben we richting de ministeries en RVO aangegeven dat het te lang duurt met de afhandeling van de waterschade.”
Eind vorig jaar deed LNV de belofte dat de inhoud van de regeling nog vóór de kerst duidelijk zou zijn. Toch is die duidelijkheid er volgens Van Dijck nog steeds niet. „Zo is voor de taxateurs nog steeds niet helder of de taxatiekosten wel of niet mee opgegeven kunnen worden. Ook worden bij de overheid verschillende bedragen gebruikt als schadecompensatie voor eenzelfde gewas. Dat is op zijn minst vrij bijzonder te noemen. Inmiddels zijn we zeven maanden verder en zijn agrarische ondernemers nog steeds in het ongewisse, laat staan dat boeren en tuinders enige compensatie hebben ontvangen”, stelt Van Dijck. „Dat geeft natuurlijk geen pas. Er moet snel duidelijkheid komen en daarna heel snel actie. Daar blijven wij via alle mogelijke kanalen scherp bovenop zitten.”
Taxaties uitgevoerd
Desgevraagd weerlegt de RVO-woordvoerder de LLTB kritiek. Hij legt uit dat taxateurs van het NIVRE (onafhankelijk instituut van schadeprofessionals) niet hebben gewacht op de bekendmaking van de beleidsregel teeltplanschade. „Vooruitlopend hierop zijn ze al begonnen de schades op te nemen. Na de publicatie van de aanvullende beleidsregel op 22 december 2021 in de Staatscourant hebben de taxateurs de bedragen in de al uitgevoerde taxatierapporten in overeenstemming met deze beleidsregel aangepast. Daarmee zijn de taxatierapporten volledig en worden deze nu ter goedkeuring en ondertekening naar de agrarische ondernemers gestuurd”, legt de RVO-woordvoerder de actuele stand van zaken uit.
De verwachting is dat voor het einde van deze maand alle taxatierapporten door het NIVRE bij de boeren terecht gaan komen. Volgens de woordvoerder heeft RVO de eerste getekende taxatierapporten van agrarische ondernemers inmiddels terugontvangen. „We gaan deze nu beoordelen om vervolgens tot uitbetaling over te gaan.”
Europese steunkaders
De LLTB en LTO hebben ook moeite met de door RVO gehanteerde schadedrempel van 20 procent van het productieverlies. Volgens beide standsorganisaties strookt dit niet met de eerder toegezegde 'ruimhartige compensatie’. Bovendien gaan bedrijven hierdoor buiten de boot vallen. In een reactie stelt de RVO-woordvoerder dat RVO zich bij de schade-afhandeling moet houden aan de regels van het Europese steunkader. „En die bepaalt een schadedrempel van 20 procent.”