Inspirerend gesprek boerinnen met minister Van der Wal
‘Vrouwen hebben sleutelrol in stikstoftransitie’

Hoog bezoek in Olst: minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof kwam maandag 21 februari op visite. Plaats van handeling was het melkveebedrijf van Ellis en Tom Luchtenberg in Olst. Het initiatief was van Heleen Lansink-Marissen uit. St. Isidorushoeve. Naast haar en Ellis Luchtenburg waren ook Els Uiterlinde uit Twente en Dorieke Goodijk en Liza Simons uit Brabant aangeschoven.
Positief bericht
„Net als bij de vorige minister, Schouten, heb ik aan de beide nieuwe ministers die met landbouw te maken hebben een aanvraag voor een gesprek gedaan. Daar heb ik vorige week een positief bericht op gehad van Christianne van der Wal. Nu is St. Isidorushoeve wel heel ver van Den Haag, dus is het uiteindelijk Olst geworden", zegt Lansink met een knipoog. Maar haar boodschap is serieus.
Innovatiekracht
„Ik vind dat er in de landbouw veel meer aandacht moet zijn voor de innovatiekracht van de vrouw op het erf. Dat is onbenut potentieel, want vrouwen staan over het algemeen meer in de samenleving. Ik heb vervolgens een club van vrouwen bij elkaar gezocht die naast hun melkveebedrijf ook een eigen taak hebben op het erf. Zo run ik zelf bijvoorbeeld De Melktapperij, die als het ware de deurbel is van ons bedrijf dat ik samen met mijn man Rogier run. En samen hebben wij een energiek en open gesprek gehad met de minister over de mogelijkheden die wij zien."
Andere sectoren
„Ik vind dat wij als agrarische sector veel meer moeten samenwerken met andere sectoren om de grote klimaatopgaves aan te pakken zoals het stikstofprobleem, de CO₂-uitstoot, waterberging en biodiversiteit te realiseren. Bijvoorbeeld met sectoren als de bouw, toerisme en infrastructuur. Alleen maar meer melk produceren is op termijn geen haalbaar verdienmodel meer. Dus moet je met die andere partijen om tafel om samen nieuw geld in de sector te krijgen."
Houtwallen
„Hoe mooi zou het zijn als we in Twente de houtwallen gebruiken als productiehout voor de bouw, aldus Lansink. En met ‘kruidenrijk' kun je dan weer thee maken, die je bijvoorbeeld in de kantine van een bouwbedrijf kunt schenken."
Toerisme
Maar ook samenwerking met toerisme ligt volgens Lansink voor de hand. „Waarom zou de toeristische sector geen biodiversiteitsopslag kunnen vragen waarmee wij als boeren het Twentse coulisselandschap in stand kunnen houden. Op die manier snijdt het mes aan meerdere kanten. Over die kansen en de rol die de vrouw daarin kan spelen, hebben we het uitgebreid met de minister gehad.”

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ministerie van Natuur, Stikstof