Waterschap wil deurwaarder op Vessemse vleesstierenhouder afsturen
Dat zei een woordvoerder van het waterschap dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Als het aan de raadsman van de Vessemse veehouder ligt komt het niet zover en verdwijnt een dwangsom van 3.600 euro alsnog linea recta in de prullenmand. Maar dan moet de hoogste bestuursrechter wel meewerken en terug komen op een eerdere uitspraak.
Want precies een jaar geleden keurde de Raad de dwangsom van het waterschap goed. Die had voldoende aangetoond dat de rundveehouder onvoldoende maatregelen had genomen om te voorkomen dat er mestresten, veevoederresten en spul uit rottende uiten zo via zijn kavelsloot in de Kleine Beerze liep. Volgens het waterschap is de veehouder vooraf voldoende gewaarschuwd en heeft hij ruim de tijd gekregen om maatregelen te nemen om zijn bedrijfsterrein op te ruimen en schoon te maken zodat er niet langer verontreinigd water via de sloot in de beek liep. Toen dat toch gebeurde verbeurde de man een dwangsom van 3.600 euro. Vorig jaar februari keurde de Raad die dwangsom met een einduitspraak goed.
Over het hoofd gezien
Volgens de raadsman van de veehouder heeft de Raad van State evenwel een paar dingen over het hoofd gezien, die welhaast zeker tot een andere uitspraak moet leiden. Zo zou de dwangsom al lang verjaard zijn en stond de kavelsloot niet in directe verbinding met de Kleine Beerze. In technisch jargon betekent dat de sloot geen oppervlaktewaterlichaam is, of daarmee in directe verbinding stond. Volgens de raadsman heeft iemand van het waterschap dat later erkend. Alleen ontkende de Dommel-woordvoerder dat bij de Raad van State in alle toonaarden. „De sloot is wel degelijk een oppervlaktewaterlichaam, omdat die met een duiker in verbinding staat met de Kleine Beerze.”
Aan de Raad van State de taak om uit te zoeken hoe het met de kavelsloot zit en of de dwangsom al dan niet verjaard en verlopen is. Zo niet dan wil het waterschap beslag laten leggen bij de veehouder. ‘Vorig jaar hadden we een betalingsregeling met hem getroffen. Maar hij heeft niets betaald. Als deze herzieningsuitspraak in ons voordeel uitvalt gaan we beslag leggen.’
Uitspraak binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio