25.000 euro per bedrijf
Brabant wijst opnieuw inspiratiebedrijven aan voor natuurinclusieve landbouw
Volgens de provincie is er grote behoefte aan uitwisseling van kennis onder natuurinclusieve ondernemers. Op inspiratiebedrijven wordt praktijkkennis over natuurinclusieve maatregelen, de financieel-economische kant en het rendement voor bodem, water, biodiversiteit en landschap gedeeld.
Geld
De provincie Noord-Brabant wil deze intercollegiale kennisuitwisseling stimuleren en stelt per inspiratiebedrijf maximaal 25.000 euro beschikbaar met een looptijd van drie jaar. Het inspireren kan door bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken te organiseren, kennisoverdracht en demonstratieprojecten. In 2021 kregen zes melkveehouderijen in de provincie al een subsidie voor kennisoverdracht.
„We zien steeds meer bedrijven die naast zorgvuldig omgaan met bodem en water ook een positieve bijdrage willen leveren aan biodiversiteit en landschap", geeft Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, aan. „Ik ben blij dat er steeds meer boeren zijn die zich aanmelden als inspiratiebedrijf. We hebben zo weer zes mooie bedrijven kunnen selecteren die een voorbeeldrol op zich willen nemen en zich daarmee sterk maken voor verduurzaming van de sector in Brabant. Ik hoop dat zij daarmee collega’s inspireren hun voorbeeld te volgen.”
Akkerbouw, vleesvee en melkvee
De nieuwe inspiratiebedrijven zijn:
1. Akkerbouw: Bio in de polder – Janine Keller de Dunnen, Lage Zwaluwe
2. Akkerbouw: Biologische Koekoek - Pipi Smits van Oyen, Drimmelen
3. Vleesvee: Maatschap van Lieshout – Anja van Lieshout, Westelbeers
4. Vleesvee: Bioboerderij ’t Schop – Jan en Bart vd Broek, Hilvarenbeek
5. Melkvee: De Annahoeve – Paul Hazenberg, De Moer
6. Melkvee: De Stoerderij – Arjan Swinkels, Eindhoven
Brabant heeft nu twaalf inspiratiebedrijven. 'Het zijn zeer diverse bedrijven waardoor ze op uiteenlopende thema’s hun expertise kunnen delen over bijvoorbeeld kruidenrijk grasland, compost, maar ook over meerwaarde op de markt, nieuw natuurinclusief verdienmodel met minder dieren, keuze nieuwe stal, beter inkomen met minder melk, lage krachtvoerkosten. Het zijn mooie voorbeelden die kunnen laten zien hoe natuurinclusief ondernemen toekomstbestendig én economisch gezond kan zijn', schrijft de provincie in een persbericht.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Brabant