Krimp varkenshouderij: Merensteyn verwerkt 15.000 ton minder mest in 2021
Ook mestverwerker Merensteyn van coöperatie Mestac heeft te maken met een aantal stoppers in 2021. Ondanks de gestopte veehouders en de ruime vraag naar mest in de gehele mestmarkt wist Merensteyn afgelopen jaar toch 155.000 ton mest te verwerken. Dit is 15.000 ton minder dan de 170.000 ton in 2020. Van deze 155.000 ton mest heeft Merensteyn circa 50 procent kunnen omzetten naar loosbaar water. Via deze weg werd ruim 75 miljoen liter water terug gegeven aan de natuur.
Door de fabriek aan de Steegse Peelweg in Ysselsteyn zo efficiënt en optimaal mogelijk te laten draaien wist Mestac een positief resultaat te behalen. Eind 2021 signaleerde Mestac dat de VVO prijs op een hoger niveau stond als voorgaande jaren. Volgens Mestac is dit een signaal dat vraag en aanbod meer in balans was dan in voorgaande jaren.
Vooruitblik 2022
Om de beschikbare capaciteit zo goed mogelijk te benutten riep Mestac haar achterban op om dit jaar meer mest te leveren. Volgens de coöperatie hebben haar leveranciers ruimschoots gehoor gegeven aan deze oproep. Ze verwacht dit jaar minimaal hetzelfde volume te verwerken als in 2021. Met deze extra leveranties zegt Mestac verzekerd te zijn van voldoende mest waardoor ze de verwerkingskosten dit jaar weer omlaag kan brengen.
Energiekosten
Net als bijna alle bedrijven vormen ook voor Mestac de stijgende energiekosten een punt van aandacht. Deze zorgen voor een stevige kostprijsstijging. Een voordeel van de hoge energieprijzen voor Mestac is dat de kunstmestprijzen ook fors zijn gestegen. Hierdoor is de mineralen concentraat beter dan waardevolle kunstmestvervanger te vermarkten. De mineralen concentraat lijkt dit voorjaar te veranderen van een kostenpost naar een opbrengstpost. Mestac onderstreept dat heel hard nodig is om de hogere energiekosten enigszins te kunnen opvangen.