Tachtig procent nesten uitgekomen in Brabant
Op 10 maart werd de broedperiode voor het Brabants Landschap ingeluid door het eerste kievitsei dat gevonden werd op de Schijndelse heide. Helaas viel er begin april nog een flink pak sneeuw wat nadelig was voor bebroede eieren, maar ook voor de ontwikkeling van insecten. Toch bleek het gemiddelde uitkomstpercentage met 79 procent over 4.077 legsels uitzonderlijk hoog. Bijna viervijfde van alle legsels was van de meest algemene weidevogel in Brabant, de kievit.
Verschil per gebied
Het succes voor de kievit is zeer gebiedsgebonden. Op zandgronden gaat het slecht met de vogel. In zo’n tien jaar tijd werden duizend kievitslegsels minder gevonden dan in de periode daarvoor. Een vergelijkbaar aantal kwam er op de kleigronden juist bij.
Het aantal broedparen van de kritische weidevogelsoorten is in de kerngebieden Altena en de Beerse Overlaet toegenomen. Het hoogste aandeel van deze soorten zit op de golfplaatplasdrassen. In de kuikenfase ging helaas veel mis. Zelfs in de gebieden met zwaar agrarisch natuurbeheer kwam het aandeel grutto’s en wulpen dat minimaal 1 jong groot wist te brengen niet boven de 55 procent.
Meer akkervogels
In 2021 voerden vrijwilligers ook akkervogeltellingen uit. Dit gebeurde onder andere in Steenbergen, Altena en Heeze-Leende. Hieruit bleek dat de aantallen en de diversiteit aan akkervogels op plaatsen met agrarisch natuurbeheer hoger zijn dan op plaatsen zonder beheer. Ook zijn in het PARTRIDGE demogebied in Altena de aantallen akkervogels van zeven indicatorsoorten de laatste jaren toegenomen.
Kievit volgen
Dit jaar zullen ook in Altena kieviten worden voorzien van GPS-zenders. Daardoor zijn de verplaatsingen van kievit-gezinnen exact te volgen. Het in 2016 gestarte kievitkuikenonderzoek in de Beerse Overlaet met het gebruik van blauwe pootvlaggetjes zal ook in 2022 doorlopen. Dankzij deze onderzoeken zijn weide- en akkervogels gerichter te beschermen.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Willem Maris
Bron: Brabants Landschap