Landbouw als eiland tussen bebouwing in Limburgse Swentibold
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/58/861/doorspuiten_drainagebuizen-_hans_slim-_meeden-_e_m_4.-detail.jpg)
Swentibold (het gebied tussen Sittard en Echt) is de afgelopen jaren flink verstedelijkt. De land- en tuinbouw zijn volgende de LLTB een enclave geworden, omsloten door bebouwd gebied. De belangenbehartiger stelt dat voor veel grondvraagstukken in het gebied landbouwgrond wordt aangewezen als oplossing. „De uitdagingen waar we als maatschappij mee te maken hebben, zijn talrijk en divers; de aangedragen oplossingen zijn daarentegen opvallend eenzijdig”, constateert Giel van Herten, voorzitter van de LLTB-regio-Midden-Limburg. „De landbouwgrond op de grens van Midden- en Zuid-Limburg lijkt vogelvrij, maar we moeten er heel bedachtzaam mee omgaan.”
Agrarische ondernemers in het gebied tussen de knooppunten Kerensheide en Het Vonderen aan weerszijden van de A2 zien de ene na de andere claim op de ruimte landen in hun gebied. „De grondhonger lijkt niet te stillen”, zegt Jean Paul van Aubel, voorzitter van de LLTB-regio Zuid-Limburg. „Daarom heeft de LLTB de Landbouwverkenning Swentibold uitgevoerd. Het is belangrijk om duidelijk in beeld te brengen wat er in dit gebied gaande is.”
Volgens de LLTB is het landbouwgebied tussen Sittard en Echt de afgelopen decennia behoorlijk ingekrompen als gevolg van de uitbreiding van het bebouwd gebied en natuurontwikkeling. Dit heeft de druk op de resterende landbouwgrond vergroot.
Mogelijkheid tot nieuwe activiteiten
Dat is vervelend voor de ondernemers stellen ze, maar het werpt ook nieuwe uitdagingen op bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. „Als we van onze boeren en tuinders verwachten dat ze minder intensief gaan boeren, betekent dat onherroepelijk dat de productie per hectare minder wordt en ze dus meer grond nodig hebben om voldoende inkomen te halen”, legt Van Aubel uit.
Volgens Van Herten zit de oplossing overigens niet altijd in meer fysieke ruimte. „Bied agrariërs de mogelijkheid om nieuwe activiteiten te ontplooien, zoals nevenactivieiten of agrarisch natuurbeheer, waarbij het beheer en agrarisch gebruik slim worden gecombineerd. Dat kost geen extra grond, maar levert wel een extra verdienmodel.”
Ambities, kansen en bedreigingen
Het verkennende onderzoek is uitgevoerd met behulp van een enquête waarin LLTB-leden vragen hebben beantwoord over hun ambities en de kansen en de bedreigingen die zij zien in relatie tot die ambities. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met boeren en tuinders. Ook is er gesproken met stakeholders en zijn bestaande visies en plannen geanalyseerd en bekeken hoe deze zich verhouden tot het gewenste perspectief van de boeren. Het rapport sluit af met conclusies over het perspectief van boeren en aanbevelingen voor overheden, zoals provincie, gemeenten en waterschap, maar ook voor de ondernemers zelf om stappen te zetten.
Het rapport is op 10 maart overhandigd aan de gemeenten Sittard-Geleen en Echt-Susteren. Het rapport en de bijbehorende infographic zijn ook te bekijken via de website van LLTB.