Project Kom’s op ons erf Noord-Brabant
Handleiding voor culinair biologisch boeren

‘Een steeds groter aantal biologische boeren wil mensen op culinaire wijze kennis laten maken met biologisch eten uit eigen regio. Door het accent te leggen op ‘culinair boeren’ worden de meest smaakvolle rassen, teelten en verwerkingen gekozen. Deze bijzondere ingrediënten vinden hun weg in culinaire arrangementen die boeren en tuinders op het eigen erf aanbieden.’ Aldus landbouwadviseur Maria van Boxtel en marketeer Iris van de Graaf. Zij schreven een handig stappenplan voor het starten of effectief inzetten van culinaire activiteiten op de boerderij en het verkopen van je eigen boerderijproducten. Ervaren ondernemers delen hun tips, inspiratie en succesfactoren.
Europees Fonds
De handleiding ‘Op Ons Erf, in 7 stappen gasten ontvangen op je boerderij’ werd ontwikkeld vanuit het project 'Kom ’s op ons erf Noord-Brabant'.
Het project is een initiatief van Stichting Biologische Goed Van Eigen Erf en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en de EU via het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling.
Proeven van de natuur
In de handleiding staan inspirerende voorbeelden. Op Bioboerderij ’t Schop boeren Bart van den Broek en zijn ouders Jan en Cécile met de natuur. En dat delen ze graag met andere mensen. Bart: ‘Mijn drijfveer? Als mensen hier weggaan en ze hebben 1 procent meer kennis over hoe je voeding tot stand komt, daar wordt ik blij van.’ Bij ‘t Schop staan Black Angus runderen. ‘We beheren natuurland, en Black Angus kan daar beter mee omgaan. Minder kilo’s vlees meer kwaliteit. De tijd nemen, de natuur niet opjagen’, vertelt Jan.
Eigen slagerij
Die zorgvuldige omgang met het vee komt ook terug in de eigen slagerij. "Onze slager Werner verwerkt het vlees tot ambachtelijke vleeswaren zoals rookvlees, runderworst, rosbief en pastrami. Bereid in eigen rookkast op geurend beukenhout of in de speciale worstkeuken. Dit is de manier om het vlees van de hele koe te verkopen.” Dat is dan ‘rijp’ vlees, van koeien van vier of vijf jaar oud. Goed dooraderd, van een ras dat het goed doet op natuurgras."
Koken met tuinders
Voor het arrangement ‘Koken met de tuinders’, nemen tuinders Daniella de Winter en Bart Pijnenburg van biologische Tuin de Es hun gasten mee door de tuin. Wandelend langs de slingerende plantenrijen vol verse groenten uit het seizoen. Terug in de Tuinkamer met professionele keuken gaan de gasten zelf aan de slag.
Bijzondere gewassen
Biologische zelfpluktuin Sprankenhof in het Brabantse Udenhout grenst aan het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Dat geeft tuinders Mark Vonk en Josèt Vermeer een goede basis om zich te richten op bezoekers door het aanbieden van allerlei activiteiten. Zoals zelfpluk: de verschillende rijen met allerlei soorten fruit worden afgewisseld met bedden groenten, waar bezoekers zelf kunnen oogsten. Ook bijzondere rassen en gewassen. Vonk: 'Met meerdere soorten heb je altijd wel een soort plukbaar. Kiwibes, Appelbes en Jostabes zijn daarom een mooie toevoeging.'
Het boek is verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.