Mengteelt méteil als ruwvoergewas mislukt op Zeeuwse klei
„Op papier is deze teelt een ideale combinatie om meer eiwit van eigen land te telen’’, zegt Van de Heijning op de website van Koeien & Kansen. „Uiteindelijk hebben we 10 ton droge stof kunnen oogsten per hectare. Dit was niet alleen een tegenvallende opbrengst, maar de kwaliteit van het product viel ook nog eens tegen."
Weinig bemesting
Een harde wind zat een goede oogst in de weg. Daardoor was het graan gaan liggen (legeren). Terwijl op dat moment de erwten en bonen zich zouden vast moeten zetten in de stevige graanstengels. Dat gebeurde dus niet, waardoor de kwaliteit uiteindelijk teleurstellend uitpakte. In eerste instantie zag de teelt van méteil, gebruikelijk in Frankrijk en België, er veelbelovend uit. Het mengsel van haver, tarwe, bonen en erwten was makkelijk te telen. „Het gewas vraagt om weinig bemesting, aangezien de vlinderbloemige erwten zorgen voor de nodige stikstof. We hebben alleen maar met Kali 4 bemest’’, merkt de melkveehouder op.
De paarse bloemen in de bloeiperiode zorgde voor een mooi gezicht. Toch is Van de Heijning, die al eerder proeven deed met eiwitrijke gewassen, voorlopig even uitgeëxperimenteerd. „Het komende jaar houden we het gewoon weer bij gras en maïs. Als er een perceel vrij komt dan overwegen we misschien in de toekomst de teelt van pure veldbonen."
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Koeien&Kansen
Bron: Koeien&Kansen