Bever zorgt voor steeds grotere schade aan akkers en natuur
De bever vormt een steeds grotere plaag voor natuur, (water-)wegen en de landbouw. Marc Mooren, naast landbouwmachine-leverancier bewerkt hij ook diverse percelen aan de rand van Roermond, luidt nu opnieuw de noodklok. In diverse bosjes ziet hij dat inmiddels honderden bomen worden omgeknaagd. „De enorme populatie van inmiddels circa 2.200 bevers (een aantal dat zich jaarlijks verdubbeld) veroorzaakt enorme schade die ons jaarlijks vele tientallen miljoenen kost. Los van de financiële consequenties neemt de schade aan de natuur enorm toe. Steeds meer bomen, waaronder oude exemplaren, worden doorgeknaagd. Daardoor verandert het landschap in een gekapt bos. Juist omdat bomen goede CO2 vangers zijn is het niet te begrijpen dat de verantwoordelijke (semi-)overheden de bever zo zijn gang laten gaan. Verder ontstaan op vele plaatsen onveilige situaties doordat doorgeknaagde bomen op wegen en paden dreigen te vallen,” aldus Marc Mooren. Zelf heeft hij al meerdere verzoeken tot ingrijpen bij de provincie en Waterschap Limburg neergelegd. Mooren: „Tot op heden heeft dit helaas nog niets opgeleverd.”
Beschermd
De bever is een beschermde diersoort. De dammen die de bevers bouwen, zorgen voor een verhoogd waterpeil met onder andere natte landbouwgronden en soms ook natuurschade tot gevolg. Dat leidt vooral tot problemen op het moment dat er veel neerslag valt. Naast problemen met peilbeheer en natschade, zorgen ook ondergravingen en verzakkingen voor veiligheidsrisico’s ten aanzien van landbouwmachines. Mooren: „Afgelopen week nog zakte hier in Roermond een machine van een aannemer in een hol dat gegraven was door de bever.”
Reacties waterschap en provincie
Chrit Wolfhagen, bestuurder bij het Waterschap Limburg zegt in De Limburger zich te herkennen in de ervaringen van Mooren. Hij onderstreept dat de bever een aanwinst is voor de natuur in Limburg. „Maar volgens mij zitten we op zo’n 2.000 dieren en het einde van de groei is nog niet in zicht. Wat mij betreft brengen we het aantal bevers terug tot een voorjaarsstand van 250 exemplaren. Dat is een levensvatbare populatie”, luidt het pleidooi van Wolfhagen richting het provinciebestuur. Gedeputeerde Geert Gabriëls stelt dat hetgeen de waterschapsbestuurder bepleit in zijn ogen niet kan omdat de bever op basis van Europese regelgeving een hoge mate van bescherming geniet.” Daarnaast weerlegt de provincie de cijfers dat Limburg 2.000 bevers telt. Het provinciebestuur gaat uit van 1.200 dieren.
Forse uitbreiding populatie
Bevers zijn in 1998 in Nederland geherintroduceerd in de natuurgebieden. Ze gedijen sindsdien wonderwel: de landelijke populatie werd vorig jaar geschat op 3.000 tot 3.500 dieren. Met hun dammen kunnen ze de waterafvoer in beken en sloten blokkeren. Daarnaast graven ze ook forse holen in taluds van dijken en tunnels, en langs sloten in akkers. Behalve voor de veiligheid van de dijken kunnen de gaten ook gevaarlijk zijn voor vee of landbouwmachines. Verder is bekend dat bevers zich te goed kunnen doen aan maïs.