Gedeputeerde Lemkes-Straver lijkt groen licht te krijgen voor haar landbouwbeleid

De meeste partijen wilden er nog een wel even een plasje over doen. Het leidde tot een pitiig en lang debat, waarbij de volksvertegenwoordigers ook elkaar regelmatig in de haren vlogen. Er werd bovendien een eindeloze lijst met moties ingediend, waarvan het overgrote deel door Lemkes-Straver overbodig werd verklaard of ontraden.
Wat het provinciebestuur wil de komende acht jaar is onder meer een areaal van 15 procent biologische landbouw en 500 natuur-inclusieve boeren. De provincie denkt dat het vee in de provincie met zo’n 30 procent afneemt vanwege onder meer het landelijke stikstofoverheidsbeleid en natuurlijk verloop. Mest verwaarden (vanwege een mestoverschot) wordt belangrijk voor Brabant als het aan het provinciebestuur ligt.
Voedselzekerheid
Van links tot rechts had een uitgesproken mening over de boerenstand in Brabant. De woordvoerders van rechtse oppositiepartijen JA21, FvD, PVV en BVNL zagen niks in de vergroeningsplannen van Lemkes-Straver. Ze wezen erop dat het oorlog is in het belangrijke landbouwland Oekraïne en dat daardoor de voedselzekerheid onder druk staat. De boeren moeten daarom met rust gelaten worden en zo veel mogelijk voedsel produceren. „Boeren zijn de collectieve boksbal waar iedereen op mag rossen”, zei Camiel van der Meeren van BVNL. „Iedere boer die nu weg wordt gesaneerd is definitief weg, besef dat goed als we straks vijf euro voor een brood betalen.”
Ook SP’er Nico Heijmans maakte zich grote zorgen over de voedselzekerheid en betaalbaarheid van eten. Hij vond dat de gedeputeerde daar extra aandacht aan moest schenken in het beleidskader. Hij is wel voor vergroening, maar zou boeren beter willen beschermen tegen de marktwerking. Waarbij voedsel te goedkoop is en mensen te veel geld uitgeven aan bijvoorbeeld huur en te weinig aan eten. PvdA'er Martijn de Kort sloot zich daarbij aan.
Mest
D66 (woordvoerder Janneke van Kessel) maakte zich net als een aantal linkse partijen zorgen over mestverwerking en mestverwaarding. Er werd een motie ingediend om alleen tijdelijke vergunningen toe te staan voor mestverwerking, zodat er later als er meer boeren natuurinclusiever werken geen mest van buiten de provincie moet worden aangevoerd om mestinstallaties te laten draaien. De gedeputeerde zei toe zulke tijdelijke vergunningen te gaan onderzoeken.
Jonge boeren
Er kwamen verschillende moties van CDA’er Tanja van der Ven, zelf melkveehoudster in Brabant. Zij wilde onder meer aandacht voor jonge boeren. Er moet volgens haar toekomstperspectief blijven voor deze groep. Ze gaf aan dat het beleidskader onder boeren breed wordt gedragen en stemde er dus ook mee in. Er kwam nog wel een motie over het afwaarderen van landbouwgrond, hoe dat moest worden betaald werd niet helemaal duidelijk.
Lemkes-Straver gaf aan CU/SGP de toezegging dat boeren die flink investeren omdat ze op 1 januari 2024 aan de omgevingsverordening willen voldoen die investering ook terug mogen verdienen de komende jaren.
De gedeputeerde heeft, nu de landbouwvisie waarschijnlijk wordt aangenomen, iets in handen om geld los te peuteren bij het Rijk. Want verschillende partijen riepen haar op om ‘vooraan te staan’ bij de 25 miljard die ‘Den Haag’ gaat verdelen voor de gebiedsgerichte aanpak van landbouwopgaven.