Medische perikelen stoppen melkveehouder Litjens niet in training Alpe d’HuZes
„Het is nog even spannend of ik voor de volle honderd procent kan meedoen aan de Alpe d’HuZes”, vertelt Litjens. Tijdens een sportmedische test die hij vorig jaar liet uitvoeren kwam naar voren dat zijn bloeddruk aan de hoge kant was. Op basis daarvan heeft de melkveehouder een fietstest ondergaan. „Tijdens die fietstest bleek mijn hart soms iets te vaak te slaan. Je gaat gelijk denken: 'het zal toch niet dat de Alpe d’HuZes eindelijk doorgaat, maar ik niet mee kan doen'.”
Inmiddels heeft Litjens ook al een bezoek gebracht aan een cardioloog om het nader te laten onderzoeken. „De bloeddruk was goed en ook op het hartfilmpje was niks te zien. 29 april heb ik een nieuwe afspraak voor een hartscan. Ik voel me verder prima en mag én ga gewoon doortrainen. 29 april zien we wel weer wat daar uitkomt. Of ik maar één keer omhoog kan of meerder keren, ik ga gewoon fietsen tijdens de Alpe d’HuZes. Opgeven is geen optie! Ook nu niet.”
Eigen tempo
En dat trainen, dat doet Litjens drie keer per week. Met slecht weer binnen in de sportschool op een hometrainer, met mooi weer buiten. „Elke zondag probeer ik met een zwager een mooie ronde van 60 tot 70 kilometer te fietsen. Hoe en waar we heen fietsen bekijken we die ochtend. Nu het in de avond weer langer licht is wil ik met een groepje uit het dorp proberen op dinsdagavond ook een mooie rit te maken.”
Litjens heeft ook meegedaan aan twee trainingen die werden georganiseerd door de trainingscommissie van BIG Challenge. „Ontzettend leuk om daaraan mee te doen, al ga ik de komende groepstrainingen even laten schieten. Tijdens zo’n training push ik mezelf toch iets meer omdat ik de rest wil bijhouden. Dat is nu niet slim om te doen. Ik moet echt mijn eigen tempo blijven fietsen.”
Kachelhout en worstenbroodjes
Het ophalen van sponsorgeld gaat Litjens goed af. Tot 25 september had de melkveehouder al bijna 10.500 euro bij elkaar. Het meeste geld daarvan heeft Litjens verzameld met de verkoop van kachelhout. „Ik heb een landgoed hier in de buurt geholpen bij het opruimen van omgevallen bomen na een storm. Als dank mocht ik dat hout verkopen voor mijn actie. Dat hout ging als zoete broodjes over de toonbank. Ook begin dit jaar heb ik weer wat kachelhout verkocht. In totaal heb ik daar wel bijna 10.000 euro sponsorgeld mee opgehaald. Ook heb ik samen met een van onze shirtsponsoren (Pulskens Worstenbrood uit Hilvarenbeek) een worstenbroodjesactie gehouden in januari. Daarmee heb ik zo’n 850 euro opgehaald.”
De teller van Litjens op zijn sponsorpagina staat inmiddels al op bijna 14.000 euro. „Mijn streefbedrag is 15.000 euro. Daar zit ik al bijna op. Het klinkt als een enorm bedrag, maar als je tijd, energie en creativiteit steekt in het werven van sponsoren heb je dat geld zo bij elkaar.”
Wil je Jos Litjens steunen? Bekijk dan zijn deelnemerspagina en doneer aan hem of aan een van de andere deelnemers van BIG Challenge.
Over BIG-Challenge
Het doel van BIG Challenge is om veel geld bijeen te fietsen/rennen/lopen voor de strijd tegen kanker. Dat wordt gedaan op de berg Alpe d’Huez in de Franse Alpen. BIG Challenge doet elk jaar mee als groot team vanuit de agri- en foodsector aan de Alpe d’HuZes. Van 2009 tot en met 2020 hebben ruim 2.000 BIG Challenge-deelnemers zo'n 10,4 miljoen euro ingezameld voor Alpe d’HuZes/KWF. Daarmee is BIG Challenge uitgegroeid tot de op twee na belangrijkste fondsenwerver voor KWF Kankerbestrijding. De Alpe d’HuZes zal dit jaar plaatsvinden op 2 juni 2022. Alpe d’HuZes en BIG Challenge hanteren een strikt anti-strijkstokbeleid: 100 procent van de giften gaat naar KWF. Het tweede doel is om de agrarische sector in een positief daglicht te zetten.
In het vorige artikel in deze serie vertelde Litjens over zijn redenen om mee te doen aan BIG Challenge. Lees dat artikel terug via de link.
Agrio (uitgever van deze website) volgt dit jaar vier boeren die zich inzetten voor BIG Challenge en de Alpe d’HuZes gaan bedwingen. Maak kennis met de andere boeren: