'Gemeenten en provincie Noord-Brabant willen aangeboden stikstof niet'
„Ik heb mijn stikstofoverschot aan gemeenten en provincie aangeboden, maar niemand heeft interesse", zegt Slenders. „Ik concludeer dus dat er geen stikstofprobleem is, maar dat de politiek een stok zoekt om boeren te kunnen slaan.”
Luchtwasser onvoldoende
Voorheen hield Slenders vleeskuikenouderdieren met beluchting onder de beun. „In heel Nederland is beluchting onder de beun ook goedgekeurd voor leghennen, behalve in Noord-Brabant, want daar moet je minimaal 72 procent reductie halen. Een biologische luchtwasser reduceert 70 procent, dus dat was ook onvoldoende. Een chemische luchtwasser was ook geen optie, want die wil provincie Noord-Brabant op termijn verbieden.”
De laatste mogelijkheid was een volièresysteem plaatsen met strooiselschrapers; dat levert een uitstoot van 20 gram ammoniak per dier op. „Dit betekende wel een verdubbeling van het aantal dieren; dan kreeg ik de financiering rond en konden we het ook terugverdienen.” Op bedrijfsniveau stoot Slenders nu 88 procent minder stikstof uit met verdubbeling van het aantal dieren.
Onverkoopbaar
Slenders bood het overschot aan stikstof aan bij zijn eigen gemeente Bladel, omringende gemeenten en de provincie Noord-Brabant. „Zij hebben geen belangstelling in enige vorm van stikstofaankoop. In de praktijk is mijn overschot dus onverkoopbaar. Elk jaar zouden daar duizenden huizen van gebouwd kunnen worden."