'Boeren voorlopig niet in gesprek over gebiedsgerichte aanpak in alle provincies'
De verschillende commissies gebiedsgerichte aanpak (GGA) hebben daarover gezamenlijk een open brandbrief naar 'Den Haag' gestuurd. Aanleiding is de stikstofbrief van Van der Wal op 1 april, waarin ze aan de Tweede Kamer onder meer schrijft dat ze het reduceren van stikstofuitstoot wil versnellen en dat onteigening geen taboe meer is.
Onmogelijk
'Hoewel een aantal processen goed lopen, de samenwerking vaak in een prima sfeer verloopt en er ook goede bewegingen zijn, legt het kabinetsbeleid, zoals verwoord in voornoemde Kamerbrief, een zodanige druk op het proces dat het goed functioneren van de GGA’s belemmerd wordt zo niet onmogelijk wordt gemaakt', schrijven de GGA's in de brief die is ondertekend door de GGA-vertegenwoordigers, waarin verschillende landbouworganisaties op provinciaal niveau samenwerken als landbouwcollectief.
'Het Kabinet zal in onze richting moeten gaan bewegen om het proces te kunnen laten slagen. De landbouw wil onderdeel van de oplossing zijn, dat kan alleen als zaken helder zijn, er gefaciliteerd wordt en perspectief geboden wordt. Aan geen van deze drie voorwaarden wordt momenteel voldaan.'
Zeven GGA's stuurden al een branbrief
De brieven van GGA's aan de provinciebesturen in Groningen, Gelderland, Friesland, Zuid-Holland, Drenthe, Flevoland en Overijssel zijn toegevoegd als bijlage.Volgens de GGA's zijn er per provincie verschillen, maar klonk er in Soest toch een eenduidig geluid, ook van de boerenvertegenwoordigers die nog geen brandbrief naar de provincie hebben gestuurd. Eisen zijn onder meer dat onteigening geen optie is, stikstofrechten die vergund zijn dat ook blijven (latente ruimte) en er tempo wordt gemaakt met het legaliseren van PAS-melders.