Reageren op wet die 'stikstoffonds' mogelijk maakt kan tot en met 25 mei
'We vragen via deze consultatie uw reactie op deze instellingswet en de bijbehorende Memorie van Toelichting. Het is de bedoeling de instellingswet en Memorie van Toelichting dit kalenderjaar nog naar de Kamer te sturen. Daarom willen we het in de zomer van 2022 aanbieden aan de Raad van State. Het uiteindelijke doel is dat het fonds vanaf 1 januari 2024 operationeel is', schrijft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op de website waar iedereen (anoniem) kan reageren.
Het gaat om geld dat naar de provincies gaat voor de gebiedsgerichte aanpak, die al eerder is aangekondigd. Er wordt met de wet niet bepaald wie hoeveel geld krijgt. Het ministerie: 'De voorziene maatregelen, vooral de veranderingen in de functie van grond, kosten veel geld. Om die zekerheid te bieden heeft het kabinet 25 miljard euro gereserveerd. De rijksoverheid zal met dat geld tot 2035 maatregelen financieren die nodig zijn om de veranderingen in het landelijk gebied uit te voeren. Met dit wetsvoorstel creëert het kabinet een zogenaamd begrotingsfonds. Zo’n fonds is anders dan een gebruikelijke rijksbegroting, omdat het geld niet voor één jaar, maar voor langere periode in het fonds wordt geplaatst. Daarnaast kan het alleen aan een doel worden uitgegeven dat in de wet is vastgesteld.'
Grote aanpassingen
Het ministerie verwacht dat door de investeringen het platteland flink op de schop gaat. 'De aanpak leidt tot grote aanpassingen in het landelijk gebied. Daarbij wil het kabinet ook aandacht besteden aan het perspectief van de agrarische ondernemers in de gebieden, omdat de veranderingen veel voor hun bedrijf en toekomst kunnen betekenen.' De minister van Natuur en Stikstof, nu Christianne van der Wal, wordt aangewezen als beheerder van het fonds.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Livestream Tweede Kamer
Bron: Overheid.nl