Brede coalitie vraagt aan minister 'gecontroleerd beheer' wolf mogelijk te maken
De initiatiefnemers van het position paper vinden dat er in elk geval op twee belangrijke punten dringend verandering in het wolvenbeleid moet komen. 'Op de eerste plaats moet de wolvenpopulatie gecontroleerd beheerd kunnen worden, zowel preventief als in geval van schade. En daarnaast moet het mogelijk worden nulstandgebieden in te stellen waar wolven verwijderd moeten kunnen worden', schrijft de FPG in een begeleidend persbericht.
Draagvlak
In het position paper wordt gepleit om tot een evenwichtig en realistisch beleid met betrekking tot de wolf te komen. FPG: 'Naar de mening van de ondertekenaars zal dit het maatschappelijke draagvlak voor de aanwezigheid van de wolf vergroten. De coalitie pleit niet voor een wolvenvrij Nederland, maar voor gecontroleerd beheer van de wolf op plekken waar er daadwerkelijk ruimte is voor een wolvenpopulatie.'
Sinds in 2015 de eerste wolf weer in Nederland werd waargenomen is de populatie snel gegroeid, concluderen de initiatiefnemers. 'In 2019 zijn de eerste jongen hier geboren. Inmiddels bevinden zich naar schatting ongeveer dertig wolven in Nederland. 'Dit is een exponentiële groei van 40 procent per jaar. Als deze groei zo doorzet, dan zijn er binnenkort al meer dan honderd wolven in Nederland.' De wolf is inmiddels in bijna alle Nederlandse provincies waargenomen, als laatste in Noord-Holland.
Natuurbeheer
Met de toenemende aantallen nemen ook de spanningen toe. 'De groeiende populatie in Nederland blijft niet zonder gevolgen. De jongen gaan zwerven als ze volwassen worden. Juist deze zwervende wolven richten de meeste schade aan. Wolven maken slachtoffers onder vee, maar ook onder dieren die ingezet worden voor natuurbeheer zoals zoogkoeien met kalfjes, paarden, pony’s, Schotse Hooglanders, moeflons en schapen.'
De 24 ondertekenaars (waaronder naast FPG ook LTO, KNJV, NVP, Agractie, landgoedbelangengroeperingen en verschillende schapenhoudersverenigingen) willen hierover graag het gesprek aangaan met minister Van der Wal.
Beschermde status verder onder vuur
Er zijn inmiddels ook politici die ervoor pleiten om het beheren van de wolf, nu nog streng beschermd op basis van Europese wetgeving, mogelijk te maken. De provincie Gelderland signaleert ondertussen dat door het toenemend aantal wolven 'de belangen van mensen vaker botsen met het natuurlijk gedrag van het dier.' De meeste wolven in Nederland leven op en rond de Veluwe. De provincie duidt daarbij op extra kosten die boeren in de toekomst zullen gaan krijgen.
De beschermde status van de wolf ligt zodoende steeds meer onder vuur, al zijn er ook natuurbeschermers die er alles aan zullen doen de wolf zijn beschermde statut te laten behouden. Natuurmonumenten is tegen opheffen van de beschermde status, maar pleit wel voor ruimhartige vergoedingen voor veehouders die schade ondervinden of preventieve maatregelen moeten nemen.