Hogere grondstofprijzen: vergoeding faunaschade gestegen met 5 miljoen euro
Verreweg de meeste faunaschade (bijna 19 miljoen euro) wordt veroorzaakt door verschillende soorten ganzen die grasland kaalvreten. Die schade vindt met name plaats in de provincies Fryslân en Noord-Holland. 'Vooral in het voorjaar, wanneer ganzen het verse gras eten dat net begint te groeien, ontstaat veel schade. Veehouders moeten dan vervangend voer voor hun vee bijkopen', schrijft BIJ12.
Maïs of graan
De vergoeding voor gras is gebaseerd op de kosten die boeren moeten maken om vervangend voer te kopen, vaak in de vorm van maïs of andere granen. 'De hoogte van de schade is dus niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid gras die door ganzen wordt opgegeten, maar is ook gerelateerd aan wereldwijde grondstofprijzen. De prijs voor gras is in 2021 gestegen van 27 naar 29 cent per kilo.'
Roek
De afgelopen jaren steeg ook de schade door roeken aan jonge maïsplanten. De afgelopen jaren steeg ook de schade door roeken aan jonge maïsplanten. In 2019 was dit ongeveer 83.000 euro, in 2021 was dit bijna 750.000 euro. In Drenthe staat de roek op nummer één, met een kleine 225.000 euro aan schade. Dit is onder andere het gevolg van een verbod op het gewasbeschermingsmiddel Mesurol dat sinds 2020 van kracht is. BIJ12 laat op dit moment onderzoek doen naar het gebruik van duurzame alternatieve middelen om schade door roeken te voorkomen. De resultaten daarvan worden in het najaar van 2022 verwacht.
Friesland
Op nummer één in de ranglijst van provincies waar het hoogste schadebedrag werd uitgekeerd, staat Friesland. Liefst 11.009.788 euro werd er betaald aan boeren. Ganzen vormen een groot probleem voor melkveehouders, want bijna het volledige schadebedrag is aan de vogel te wijten.
Drenthe, Groningen en Flevoland
In Drenthe werd 679.356 euro aan schade uitgekeerd, vooral roeken en ganzen veroorzaakten de schade aan maïs- en grasgewassen. Groningen betaalde één miljoen euro aan boeren met schade in de provincie, de brandgans en grauwe gans zorgden voor schade aan grasland en wintergraan. In Flevoland werd bijna 200.000 euro aan schade uitgekeerd, de grauwe gans veroorzaakte het leeuwendeel van dat bedrag, aan grasland.
Overijssel
De grauwe gans hield ook flink huis in Overijssel, waar bijn twee miljoen euro werd uitgekeerd. Het overgrote deel ging naar boeren met schade aan grasland, zo'n 1,8 miljoen euro. Kolganzen, roeken en smienten veroorzaakten ook schade, onder meer aan grasland, snijmaïs en in de aardappelteelt.
Gelderland
In Gelderland is ruim vier miljoen euro uitgekeerd in 2021. De grauwe gans is met 2,3 miljoen euro koploper, gevolgd door de kooigans en mees (perenteelt).
Limburg
In Limburg zijn dassen en wilde zwijnen het grootste probleem. De das staat op één, met een schadebedrag van ruim 200.000 euro. In totaal werd er in 2021 670.000 euro uitgekeerd.
Noord-Brabant
In Noord-Brabant (470.000 euro) staat de grauwe gans op één, gevolgd door wroetende wilde zwijnen. Het meeste geld (260.000 euro) ging naar boeren met schade aan grasland.
Zeeland
In Zeeland (1,2 miljoen euro) staat de rotgans op één. Aan voornamelijk wintergraangewassen veroorzaakte de vogel 380.000 euro aan schade. De Grauwe Gans (grasland) deed met 360.000 euro aan schade ook een duid in het zakje.
Noord-Holland
Noord-Holland kent een groot areaal aan grasland en heeft veel last van ganzen. Er werd bijna 10 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd, de grauwe gans vrat in 2021 voor 7,6 miljoen euro aan voer op. Ook in akkerbouwgewassen zoals sla en kool was er schade, onder meer veroorzaakt door de vogel Casarca (340.000 euro).
Zuid-Holland
Grauwe ganzen en Knobbelzwanen vraten in Zuid-Holland voor bijna twee miljoen euro aan gras op. In totaal werd er bijna drie miljoen euro uitgekeerd aan schadevergoeding in de provincie.
Utrecht
In Utrecht (2,55 miljoen euro) staat de grauwe gans met stip op één (1,5 miljoen euro). Mezen veroorzaakten daar ook flink wat schade bij perentelers (260.000 euro).
Niet alle schade
De cijfers hebben betrekking op de periode van 1 november 2020 tot en met 31 oktober 2021. Deze cijfers laten zien hoeveel schade aan boeren is uitgekeerd, dit is echter niet de totale schade. 'BIJ12 keert alleen tegemoetkomingen uit voor schade die door beschermde, inheemse diersoorten wordt toegebracht. Schade door exoten, zoals nijlganzen, valt daar bijvoorbeeld niet onder. Ook schadegevallen die niet aan de eisen voor een tegemoetkoming voldoen, of waarvoor om een andere reden geen aanvraag voor tegemoetkoming is ingediend, zijn in deze cijfers niet meegenomen', schrijft de organisatie.