DNA-onderzoek moet doodsoorzaak definitief vaststellen
‘Wolf bijt drachtige koe dood in buitengebied Someren’
Dat was althans wel wat de taxateurs van BIJ12, de uitvoeringsinstantie van de provincie Brabant, vermoeden. Zij hebben DNA afgenomen bij de dode koe voor verder onderzoek. De resultaten volgen later. ,,Zij komen op veel plaatsen en zeiden meteen dat het waarschijnlijk om een wolf gaat. Ik kan me ook geen ander dier bedenken die deze schade aanricht”, zegt Van de Born. ,,Naar mijn weten hebben in Nederland geen leeuwen die in het wild leven, dus dan kom ik al snel uit bij een wolf.”
Stapje verder
En dat is slecht nieuws voor melkveehouders. Een wolf pakte tot voor kort vooral schapen en soms een geit of kalf. Een overleden volwassen koe is tot op heden nog niet bekend bij Van de Born. Hij kwam eerder wel al bij schapenhouders die zijn getroffen door een wolvenaanval. „We hadden in buurt van Weert eerder te maken met Schotse Hooglanders die waren aangevallen, het ging om jongvee." Ook op de schadelijst van BIJ12 staan op de melding van Van de Born na geen koeien dit jaar, maar vrijwel alleen schapen.
Van de Born kan maar één conclusie trekken na de vondst van dode volwassen koe: „De wolf lijkt steeds een stapje verder te gaan. Ik spreek al met paardenhouders die het niet aandurven om paard en veulen de wei in te sturen. Ik geef ze daarin gelijk. Het is niet dat we constant druk zijn met wolvenaanvallen, maar het komt wel regelmatig voor. De impact, zowel financieel als emotioneel is groot. Daarom zijn wij de wolf liever kwijt dan rijk.”
De schade voor de melkveehouder loopt al snel in de duizenden euro’s. De overleden koe kan straks geen melk meer geven, het kalf is het bedrijf kwijt. Wat het effect is op de andere koeien is nog even de vraag. Van de Born houdt de koeien in de gaten. „Het kan zijn dat ze door de stress te vroeg afkalven, maar ik denk wel dat ze verwondingen overleven.”
Bossen
In de omgeving van Someren is al langere tijd een wolf actief. In januari van dit jaar werden meerdere schapen aangevallen. Van de Born: „We dachten dat de wolf was doorgetrokken, maar blijkbaar is er nu toch weer eentje actief. Om het om dezelfde gaat, moet blijken uit het DNA-onderzoek. Er zijn hier bossen genoeg waar de wolf zich kan verschuilen.”