Provincie Zeeland leent wolfwerende noodsets uit
Wolven breiden hun leefgebied in Nederland steeds verder uit. In Zeeland werden dit jaar in januari als in maart al in totaal vier meldingen van een wolf genoteerd. In Rilland waren zes schapen te betreuren, in Hoedekenskerke een. In Noord-Brabant werden al zesentwintig meldingen gedaan met een schade van vierenveertig schapen en een geit, vooral in de omgeving van Roosendaal en Wouwse-Plantage. Maar dat is ook maar 30 kilometer van de Zeeuwse provinciegrens.
Beschermde wolf
Het is dus niet onterecht dat de ongeveer 300 schapenhouders vrezen dat de wolf vaker in Zeeland gaat opduiken. Zij maken zich zorgen hoe zij hun circa 30.000 schapen tegen de wolf kunnen beschermen, want die verantwoordelijkheid ligt gek genoeg bij de eigenaren van het vee. Eenvoudig is dat niet, want het roofdier is beschermd. De provincie zette de projectgroep Wolf in Zeeland op om uit te zoeken waarmee boeren het meest gebaat zijn. Een subsidie of calamiteitenregeling werd onder de loep genomen, maar aangezien niet wordt verwacht dat de wolven zich in Zeeland gaan vestigen zijn nu alvast wolfwerende noodsets aangeschaft.
Wolfwerende omheining
De zet bestaat uit flexinetten waarmee een noodkraal van 400 of 500 meter (1.20 meter hoog) voor ’s nachts gemaakt kan worden en schrikdraadapparatuur van voldoende intensiteit (spanning > 4.500 volt en impulsenergie > 1,5 joule) om wolfwerend te zijn. De rasters zijn niet goedkoop. Per set heeft de provincie ongeveer 2000 euro betaald. De sets kunnen bij Provincie Zeeland tegen een borg worden geleend. De sets zelf worden verstrekt door CZAV. Deze omheiningen zijn meestal een uitkomst om de wolf te weren, omdat hij dan een elektrische schok krijgt en zich realiseert dat schapen geen makkelijke prooi zijn en zich weer richt op wilde zwijnen, reeën en edelherten. Althans: dat zeggen deskundigen.
Geen subsidie
In de provincies Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel en Noord-Brabant worden wolven regelmatig gespot, maar kunnen de boeren nog geen aanspraak maken op subsidie. In Drenthe en Noord-Brabant zijn ook wolfwerende hekwerken te leen. In Zeeland is naast de wolfwerende netten een Zeeuws wolvendraaiboek en houdt de provincie, samen met Brabant, een proef met een Turbo Fladry.
Veehouders die een noodset willen lenen kunnen mailen naar: wolf@zeeland.nl