Gezuiverd zoet water uit conservenfabriek beschikbaar voor Zeeuwse boeren
Het plan is zo vanzelfsprekend dat je je afvraagt waarom het water niet al veel eerder is hergebruikt. Maar zo eenvoudig als het klinkt is het volgens duurzaamheidsmanager Sam Flikweert van Coroos Conserven niet. Het bedrijf had heel wat hordes te nemen op het gebied van techniek, regelgeving en ook financieel, want het gaat hier wel om hergebruik van gezuiverd proceswater. Leidingwater dat is gebruikt voor het wassen, blancheren en transporteren van groente en fruit.
Nadat het afvalwater in de biologische zuiveringsinstallatie van Coroos is gereinigd wordt het afgevoerd naar de zoute Westerschelde. „Per jaar zuiveren we 600.000 kuub afvalwater. We vinden het zonde om dat schone zoete water te verspillen, terwijl boeren in grote delen van Zeeland geen water uit de grond kunnen oppompen voor hun gewassen omdat dit zout is”, legt Flikweert uit.
Boeren helpen
Coroos wil de reststromen verduurzamen en uit het oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen de boeren in Zeeland helpen. Omdat het gezuiverde water van het bedrijf juridisch gezien een afvalstof is, die niet rechtstreeks aan bijvoorbeeld boeren geleverd mag worden, moest er meer gebeuren. Op initiatief van de gemeente Kapelle, Coroos en Impuls Zeeland is een samenwerkingsverband aangegaan met elf agrarische bedrijven, ZLTO, Provincie Zeeland en Waterschap Scheldestromen. De kwaliteit van het restwater is frequent gemeten en nog verder verbeterd. Daarna was het zoeken naar mogelijkheden en werd gekeken naar het kostenplaatje.
Onttrekkingsvergunning
„Voor het lozen op de Westerschelde hebben we te maken met Rijkswaterstaat, nu we wilden lozen op een binnenwater waren er vergunningen nodig van het waterschap. Wij sturen nu ongeveer een derde van het gezuiverde restwater naar een buffersloot bij de fabriek waarin een stuw is aangelegd. Boeren pompen dat water eruit om het op hun land te gebruiken. Het is dan geen afvalwater meer maar slootwater waarvoor de elf deelnemende bedrijven een onttrekkingsvergunning hebben aangevraagd.” De distributie van het water gaat zoveel mogelijk via de sloten om het rijden met tankwagens te beperken.
Tekst gaat verder onder de foto
Groeiseizoen
Het zijn akkerbouwers, fruittelers en bloementeler Hans Zuijdweg die in de volle grond teelt. „Nee, Coroos wil geen vergoeding”, aldus Flikweert. Coroos heeft wel zo’n 15.000 euro geïnvesteerd in extra meetapparatuur en extra leidingen. Investeringen die niet terugverdiend kunnen worden. Gedurende de pilot komt het zoete water uitsluitend tijdens het groeiseizoen, van april tot en met augustus, beschikbaar.
Toekomst
Het vier jaar durende pilotproject moet duidelijk maken waar de stakeholders tegenaan lopen en of dit systeem werkt. Ook wordt bekeken of er een duurzamere wijze van distributie mogelijk is, bijvoorbeeld via leidingen of meerdere buffers.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: FarmPack Teelt, Coroos Conserven