De droogte is nog niet voorbij; beregeningsverboden uitgebreid
Het neerslagtekort is zeer hoog voor de tijd van het jaar, concludeert de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in zijn update van de droogtemonitor. Dat zorgt ervoor dat de bovengrond in grote delen van het land droog is. De grondwaterstanden in veel regio’s zijn laag en dalen. Dit speelt met name op de hoge zandgronden maar ook in andere gebieden is sprake van dalende grondwaterstanden.
Onttrekkingsverbod niet eerder zo vroeg al zo groot
Vanwege de droogte zijn de eerste beregeningsverboden in werking getreden. Sinds vandaag geldt in heel Midden-Brabant een onttrekkingsverbod uit beken en sloten. Waterschap De Dommel breidt opnieuw het verbod uit om een verdere daling van het waterpeil tegen te gaan. Het schap hoopt met deze maatregel flora en fauna in en rond het water te beschermen. Het is volgens het schap nog niet eerder gebeurd dat het Dommelgebied zo vroeg in het jaar al te maken met zo’n uitgebreid verbod. Het verbod geldt zolang de droogte aanhoudt.
Beken en sloten in Midden-Brabant krijgen voornamelijk water via regen. Maar de maand maart was droog en ook in april viel zeer weinig neerslag. Door de warmte en het groeiseizoen is de verdamping van water groot. Om te voorkomen dat het waterpeil nog sneller terugloopt is een onttrekkingsverbod nodig, stelt het schap.
Meer beregeningsverboden
Het waterschap Brabantse Delta breidt de onttrekkingsverboden uit met twee deelgebieden. In totaal geldt nu in zes deelgebieden van het beheergebied van waterschap Brabantse Delta een onttrekkingsverbod. Waterschap Vallei en Veluwe stelt vanaf woensdag 18 mei een verbod op onttrekking uit oppervlaktewater in waarop geen aanvoer mogelijk is.
De verwachte neerslag in de komende week zal een verbetering van de situatie geven, verwacht LCW maar is nog niet voldoende om de gevolgen van de droogte op te heffen. De waterschappen en Rijkswaterstaat monitoren de ontwikkelingen nauwgezet.